Koliko je loše nanositi balzam za usne prstom?

 

Vaš omiljeni balzam za usne dolazi samo u jednoj od onih malih kutijica, a ne u stiku? Znate da je dobra ideja oprati ruke prije njegova nanošenja, ali ste obično negdje van kuće kada je usnama potrebna hidratacija ili zaštita od sunca.

Bakterije, virusi i ostali nevidljivi mikroorganizmi mogu biti svuda oko nas pa tako i na našim rukama, ali i balzamu za usne. “Čak i ako postoji antigen u balzamu koji bi trebao spriječiti rast bakterija, neće vas zaštiti ako imate bakterije na prstima u trenutku kada nanosite balzam za usne“, kaže Elaine Larson, profesor na Columbia University.

 

Što je najgore što se može dogoditi?

„Nakon diranja kvake, ograde ili mobitela, vaši prsti mogu “pokupiti” bakterije streptokoke ili stafilokoke“, naglašava Adam Friedman, dermatolog na George Washington University. Dok stafilokoke mogu izazvati upalu pluća, neke vrste streptokoka može mogu uzrokovati streptokoknu upalu grla, konjuktivitis i meningitis.

 

Što će često događa?

„Prije ili kasnije, osobito ako balzam za usne držite u torbici koja može biti vrlo prljava, možete dobiti prehladu ili želučanu nervozu“, kaže Adam Friedman. “Temeljito pranje ruku prije nanošenja balzama će pomoći, no dobivanje neke infekcije je samo pitanje vremena i sreće“.

Studija iz 2013. godine je pokazala da bakterije mogu preživjeti izvan svojih domaćina (nekog drugog živog organizma) tjednima ili čak mjesecima.

Koji je bolji izbor, balzam u stiku ili kutijici, ovisi samo o vama i vašim navikama. S obzirom na opasnost od različitih bakterija i mogućih zaraza, balzam u stiku je bolje rješenje i naravno više higijenski.