Kolesterol

Što je kolesterol?

Kolesterol je paradoksalan, svima je potreban, no neke ljude može usmrtiti. Kolesterol, mast koja nastaje prirodnim putem, daje svoj doprinos životno važnim funkcijama organizma kao što su stvaranje novih stanica, izolacija živaca i proizvodnja hormona.

Jetra stvaraju sav kolesterol koji je organizmu u uobičajenim uvjetima potreban, ali budući da se ova voštana tvar nalazi u svim proizvodima životinjskog podrijetla, unosite je u organizam kad god jedete meso ili mliječne proizvode. Kod osoba koje su genetski predodređene na tegobe s kolesterolom, prehrana bogata zasićenim mastima glavni je uzrok visoke razine kolesterola.

U krvotoku se kolesterol veže s molekulama bjelančevina da bi se dobile razne vrste takozvanih lipoproteina. Lipoprotein visoke gustoće (HDL) je gusta, kompaktna mikročestica koja prenosi suvišni kolesterol u jetra, gdje se on mijenja i izbacuje kroz žuč.

Lipoprotein niske gustoće (LDL) je veća, manje zgusnuta čestica koja obično ostaje u organizmu.

Lipoproteini vrlo niske gustoće (VLDL) su molekule koje prenose trigliceride – kemijske spojeve koji pohranjuju masne kiseline, bitan izvor energije za organizam.

Količina kolesterola u krvotoku ne bi bila tako značajna da nema njene povezanosti s različitim bolestima srca i krvnih žila. Opasnost od dobivanja tih bolesti složena je i ne ovisi samo o tome koliko kolesterola, nego i koju vrstu kolesterola imate u krvi.  LDL – tzv. “loš kolesterol”  povezuje se s većom opasnošću od umiranja uslijed koronarnih srčanih bolesti, a  HDL – ili “dobar kolesterol” povezuje se sa smanjenom opasnošću. No opasnost od tegoba sa srcem i krvnim žilama koju predstavlja visoka razina LDL kolesterola uvelike se razlikuje od osobe do osobe.

Simptomi:

Visoka razina kolesterola u krvi nema očiglednih simptoma, no može pred¬stavljati faktor rizika za druge bolesti koje imaju prepoznatljive simptome, uključu¬jući anginu pektoris, aterosklerozu, srčane bolesti, visok tiak, moždani udar i druge tegobe s krvotokom.

  • Meke, žućkaste kožne izrasline ili oštećenja mogu ukazivati na genetsku predodređenost nesposobnosti organizma da normalno prerađuje kolesterol i trigliceride.
  • Gojaznost i dijabetes mogu biti pove¬zani s visokom razinom kolesterola.
  • Kod muškaraca, impotencija može biti posljedica toga što su arterije zahvaćene prevelikom količinom kolesterola.

Liječenje:

Za osobe kojima je razina serumskog kolesterola u rasponu između visoke i granične, promjene u prehrani i načinu života mogu smanjiti razinu kolesterola ili je držati u poželjnim okvirima.

Ako vam je razina kolesterola blizu 240 ili iznad, možda neće biti dovoljno prilagoditi prehranu i način života. Umjesto toga, liječnik če vam možda propisati prirodni program za snižavanje kolesterola koji se temelji na dodatku prehrani bogatom vlaknima.

Od mnogih raspoloživih lijekova za snižavanje kolesterola, članovi skupine statina – lovastatin, simvastatin i pravastatin – ubrajaju se medu raširenije i češće propisivane lijekove. Oni djeluju tako da blokiraju enzim koji jetra koriste da bi proizvela kolesterol. Većina pacijenata ih dobro podnosi iako su skupi i katkad mogu izazvati neželjene popratne učinke poput upale jetre.