Kokosovo ulje za rast i njegu kose

 

Duga i bujna kosa je zajednički cilj mnogih žena. No, bez pravilne njege i prirodnih sastojaka taj cilj se teško može postići. Istraživanja su pokazala da je od svih ulja, za kosu najbolje kokosovo ulje. Ono je odličan prirodni proizvod koji pomaže u zdravom rastu kose i njezinom jačanju.

 

Kokosovo ulje kao regenerator

Zahvaljujući brojnim proteinima koje sadrži, kokosovo ulje pomaže zadržati kosu zdravom, promiče njezin rast i poboljšava stanje oštećene kose. Kokosovo ulje se često koristi protiv peruti te kao prirodni regenerator za kosu jer sprječava lomljenje i gubitak kose. Sve to se može postići ako se lokalno primjenjuje na kosu i vlasište. Kokosovo ulje se također može koristiti prije pranja kose te između šamponiranja i stavljanja regeneratora. Prema istraživanju National Institutes of Health u SAD-u, od tri najčešće korištenih ulja u industriji za njegu kose, kokosovo ulje je jedino sposobno smanjiti gubitak proteina iz kose kada se koristi prije ili poslije šamponiranja.

 

Hidratacija suhe kose

Kokosovo ulje je odličan prirodni proizvod, koji je ključan za rast kose. Hidratantna svojstva kokosovog ulja pomažu ojačati kosu i smanjiti njezino lomljenje, čime se potiče rast kose. Ako imate suhu kosu, kokosovo ulje može se koristiti kao savršen dnevni ovlaživač. Malu količinu kokosovog ulja stavite na dlanove, protrljajte i primijenite na pramenove kose između šamponiranja i regeneratora.

 

Prednosti za vlasište

Ako vas muči svrbež vlasišta i suhoća, kokosovo ulje vam može pomoći. Ulje vlaži kožu i može pomoći smanjiti crvenilo i nadraženost. Također uklanja probleme vlasišta, primjerice perut. Ne samo da hidratizira vlasište već ga i štiti od bakterija i gljivica. Kokosovo ulje ima antibakterijska svojstva koja čuvaju vlasište zdravim. Odlično je u borbi protiv gljivičnih infekcija, kao što su lišajevi na tjemenu. Kokosovo ulje također može olakšati bol ili iritaciju vlasišta. Čisto vlasište bez bakterija je ključ za promicanje rasta kose.

 

Savjet

Redovito perite kosu ako koristite kokosovo ulje za rast kose. Bez toga, folikuli dlaka će se začepiti od ulja, što će spriječiti rast kose. Ostale prednosti kokosovog ulja možete pročitati u članku: Za što je dobro kokosovo ulje?