Kašalj

Što je kašalj?

Iako je obično nedobrodošao i nehotimičan čin, kašalj sam po sebi nije bolest već, točnije, zaštitni refleks. Općenito uzevši, refleks se uključuje kad sluznica koja oblaže dišne putove počne lučiti prekomjernu količinu sluzi. Pomoću ovih izlučevina dišni putovi zaštićeni su od infekcija i nadražujućih tvari zato jer one zadržavaju i ispiru viruse, bakterije i strane čestice.

Kašljanje je način kojim se organizam rješava ovih nakupina. Iznenadna provala zraka u kašlju ne pomaže samo održati dišne putove otvorenima nego može i spriječiti spuštanje zaražene sluzi u pluća i bronhijalne cijevi, gdje bi mogla izazvati teške infekcije poput upale pluća ili bronhitisa.

Iako kašalj ima mnogo raznih obilježja, može se razlikovati prema dva osnovna obilježja: trajanju i produktivnosti.

Trajanje se odnosi na to koliko dugo osoba mora kašljati. Kašalj se može pojaviti brzo, kao kad iskašljavate nešto što vam je zapelo u grlu, može trajati nekoliko dana ako ste prehlađeni ili može biti ustrajan i kroničan, kao kad imate kronični bronhitis.

Produktivan kašalj je onaj koji stvara nešto sputuma, sluzi ili ispljuvka koji štiti pluća i druge dijelove donjeg dišnog trakta.

Neproduktivan ili suh kašalj često je posljedica nadraženosti izazvane slijevanjem u grlo sluzi iz dišnih prolaza u nosu.

Simptomi:

Važniji od samog kašlja su njegovi aspekti koji pridonose otkrivanju njegova uzroka:

  • učestalost i trajanje kašlja
  • dužina napadaja kašlja
  • vrsta tvari koja se iskašljava (sluz ili ispljuvak, krv)
  • boja iskašljaja (bijela, bistra, zelena, žuta, ružičasta, s kapljicama krvi)
  • gustoća iskašljaja (gust, rijedak, pjenast)
  • prisutnost ili odsutnost popratnih bolova.

Liječenje:

Većina vrsta kašlja nije opasna. Stoga ako imate neproduktivan (suh) kašalj, uz curenje ili začepljenost nosa, upalu grla i kihanje, imate sve klasične simptome prehlade i trebali biste je pustiti da ide svojim tokom.

Za liječnje bakterijske infekcije koja je stvarni uzrok kašlja, mogli bi vam propisati antibiotik. No antibiotike vam neće propisati za virusnu infekciju poput prehlade. U tom slučaju liječnik bi vam preporučio samo ležanje, acetilsaliednu kiselinu (npr. Aspirin) ili paracetamol, puno tekućine i vlažan zrak (iz ovlaživača zraka ili čajnika).