Kako zaustaviti curenje nosa?

 

Curenje nosa je obično jedan od prvih znakova prehlade. Iako može biti vrlo dosadan, najčešće je riječ o bezazlenom simptomu. Vodenast, bistar sekret iz nosa nije razlog da posežete za antibioticima. Niti kapi za nos (dekongestivi) nisu pravo riješenje i treba ih koristiti samo u krajnjoj nuždi. Ovim kapima ćete brzo olakšati stanje u nosu i naizgled riješiti problem, no nećete očistiti nos od virusa. Ako ih koristite predugo napravit ćete suprotan efekt i imati osjećaj da je nos stalno pun. Ako vam curenje i često brisanje nosa smetaju, možete pokušati sa pripremom nekih prirodnih lijekova koji mogu pomoći u ublažavanju i zaustavljanju ovog dosadnog simptoma.

 

Ispiranje slanom vodom

Možda ste bili u prilici da u ljekarni vidite neobičnu posudu nalik čajniku, a da niste znali čemu služi. U pitanju je posuda za ispiranje nosa koja vam može skratiti vrijeme trajanja prehlade i iz nosa isprati viruse, pa čak i bakterije. U posudu se sipa topla voda i dodaje žličica morske soli, dobro promućka i prema uputstvu vrši ispiranje nosa tako da se voda sipa u jednu nosnicu, a izlazi kroz drugu zajedno sa svim nečistoćama iz nosa i sinusa. Topla voda i sol blagotvorno djeluju na sluznicu nosa. Ova metoda vam može pomoći u slučaju prehlade, upale sinusa i alergija, te je znatno efikasnija od korištenja kapi i sprejeva. Radite ovo 2-3 puta dnevno i mnogo ćete rijeđe brisati nos.

 

Inhaliranje eteričnim uljima

Curenje nosa se dešava i usred pražnjenja sekreta iz sinusa, a u ovom slučaju osim ispiranja slanom vodom, pomaže i inhaliranje vodenom parom sa eteričnim uljima koja imaju antiseptička svojstva. Na taj način se dezinficiraju dišni putevi i sinusne šupljine te izbacuje sekret iz sinusa. Najbolje je da koristite eterična ulja ružmarina, eukaliptusa, bora, mente, timijana i mentola. Inhalacija se može vršiti i čajem od bosiljka, kamilice ili kadulje ali i moskom solju.

 

Domaća rakija

Joše jedan jednostavan i efikasan lijek za curenje nosa je inhalacija domaćom rakijom. Potrebno je samo ispod nosnica nanijeti malo rakije i duboko disati, a osjećaj u nosu će biti puno lakši.

 

Đumbir

Žvakanje svježeg korijena đumbira korisno je za cjelokupno zdravlje, jačanje imuniteta, borbu protiv prehlade, a može i zaustaviti dosadno curenje nosa. Potrebno je samo uzeti komadić svježeg đumbira, oguliti ga, oprati i nekoliko minuta grickati, te na kraju i progutati. Ovo treba raditi više puta na dan.

 

Vitamini i minerali

Dobro je poznato da je vitamin C odličan saveznik u borbi protiv prehlade i nezaobilazan dio terapije za jačanje imuniteta. Na prvi znak prehlade treba uzimati što više svježeg voća i povrća bogatog ovim vitaminom (citrusi, kupus, paprika, kivi, kelj, brokula, čaj od šipka), a poželjno je koristiti i vitamin C kao dodatak prehrani. Cink također jača imunološki sustav i na taj način može doprinjeti smanjenju curenja iz nosa. Vitamnin C i cink u kombinaciji su odličan izbor za borbu protiv prehlade i svih njezinih simptoma.