Kako uzgojiti đumbir kod kuće?

 

Đumbir je prirodna biljka koja se koristi diljem svijeta kao začin. Zbog svojih zdravstvenih prednosti, ova biljka se također koristi kao lijek. Različite studije su pokazale da je đumbir vrlo učinkovit u liječenju brojnih zdravstvenih problema.

Đumbir ima protuupalna, antiseptička, antibakterijska i antivirusna svojstva koja mogu učiniti pozitivne stvari za vaše zdravlje. Dobar je izvor vitamina A, C, E, vitamina B kompleksa, magnezija, fosfora, kalija, silicija, natrija, željeza, cinka, kalcija i beta-karotena.

S obzirom da đumbir dolazi iz dalekih krajeva, postavlja se pitanje kako uzgojiti đumbir u vlastitom vrtu ili na balkonu?

 

Korisni savjeti za uzgoj đumbira

Da đumbir postane dovoljno zreo za konzumaciju može proći i do 10 mjeseci, tako da je najbolje držati ga u zatvorenom prostoru dok vanjska temperatura ne postane dovoljno visoka. Prvi korak je kupnja korijena đumbira u trgovinama zdrave hrane.

Korijen đumbira koji ćete posaditi mora biti svjež i nikako uveo. Najbolje je da ima male zelene izdanke tj. klice. Svaki „prst“ đumbira možete posaditi u odvojenim teglama. Kod odabira tegle imajte na umu da đumbir raste u širinu, a ne u dubinu. Zbog toga vam je potrebna široka tegla.

 

Kako uzgojiti đumbir kod kuće?

Teglu napunite sa zemljom koju koristite za sadnju cvijeća.

Korijen stavite u zemlju tako da mu zeleni izdanci (klice) vire.

Zemlja za uzgoj đumbira mora biti vlažna, stoga ju je potrebno redovito zalijevati.

Teglu stavite na mjesto koje ima dovoljno svjetlosti.

Zeleni izdanak đumbira može narasti 60-120 cm, a kada se počne sušiti korijen je spreman za vađenje.