Kako prepoznati nedostatak vitamina C?

 

Vitamin C je jedan od najvažnijih vitamina u svakodnevnoj prehrani. Potreban je za rast stanica, pravilan rad krvožilnog sustava, zacjeljivanje rana, formiranje kolagena i cjelokupno održavanje zdravlja. To je antioksidans koji sprječava oštećenja uzrokovana slobodnim radikalima u našem tijelu.

Preporučeni dnevni unos vitamina C se razlikuje s obzirom na dob i spol. Preporučena doza za odrasle žene je 75 mg dnevno, dok muškarci trebaju nešto više; oko 90 mg dnevno.

 

Što uzrokuje nedostatak vitamina C?

Ako je vaš dnevni unos vitamina C ispod preporučene dnevne doze, to može dovesti do nedostatka vitamina C. Budući da je ovaj vitamin potreban za mnoge vitalne tjelesne funkcije, trebalo bi ga konzumirati u odgovarajućoj količini ili ga unositi u tijelo u obliku vitaminskih dodatka. Nedostatak vitamina C obično se događa zbog loših prehrambenih navika, odnosno nedostatka voća i povrća u prehrani. Pušenje također može smanjiti razinu vitamina C u krvi, što može izazvati oksidacijski stres.

Nedostatak vitamina C je vrlo ozbiljan problem i treba se liječiti pomoću hrane ili vitaminskih dodatka prehrani.

 

Simptomi nedostatka vitamina C

Najčešći simptomi nedostatka vitamina C su neobjašnjivi umor, oticanje desni, sporo zacjeljivanje rana, bolovi u zglobovima, anemija, krvarenje desni, modrice, promjene na kosi i koži, razvoj depresije, promjene raspoloženja, gubitak težine i infekcije.

Vitamin C poboljšava funkciju mnogih stanica imunološkog sustava kao što su neutrofili, limfociti i fagociti. Neutrofili su prvi stanični odbrambeni sustav tijela protiv bakterija i gljivica. Dovoljna količina vitamina C štiti naše tijelo od virusa i bakterija.

Nedostatak željeza i vitamina C može uzrokovati gubitak i stanjivanje kose. Gubitak kose se događa zbog smanjenja razine crvenih krvnih stanica. Stoga je unos vitamina C potreban za zdravlje folikula.

Kao i koža, naše desni su također sastavljene od kolagena. Jedna od važnijih funkcija vitamina C je proizvodnja kolagena. Iz toga proizlazi da nedostatak vitamina C može dovesti do krvarenja desni za vrijeme pranja zubi.

Osobe s niskom razinom vitamina C imaju veću vjerojatnost razvoja astme. Veći unos vitamina C će smanjiti tjelesnu proizvodnju histamina koji pridonosi upali.

Nedostatak vitamina C također može dovesti do duljeg izlječenja rana, opeklina i drugih manjih ozljeda.

Sa druge strane, vrlo visoke doze vitamina C mogu dovesti do proljeva, mučnina, peckanja kod mokrenja i osjetljivosti kože na dodir.