Kaki: slatko voće puno vitamina

 

Kaki je egzotično voće iz Kine, gdje se uzgaja već više od 1000 godina. Vrlo je bogato vitaminima, mineralima i antioksidansima, pa svakako mora biti dio naše prehrane.

Kaki može biti odličan slatki desert. Zreli plodovi sadrže 12-18% šećera, uglavnom glukoze, fruktoze i vrlo malo saharoze. Ako osjećate potrebu za nečim slatkim, pojedite kaki koji će vam brzo vratiti energiju.

 

Ljekovita svojstva

  • regulira probavu
  • pozitivno utječe na crijeva i hemoroide
  • jača rad pluća i srca
  • ima antimutagenska i antikancerogena svojstva
  • snižava kolesterol
  • čisti bubrege i jetru
  • jača imunološki sustav
  • djeluje protiv umora
  • povećava otpornost na stres

Istraživanja su pokazala da kaki sadrži 5 puta više vitamina C nego jabuka i trećinu manje nego limun i naranča. Kaki također sadrži čak 30 puta više vitamina A od jabuke, što je tek nešto manje od marelice koja je vrlo bogata ovim vitaminom. Vitamin A ima pozitivan učinak na oči, tkiva, kosti, desni i kožu. Količina vitamina A u ovom voću  je toliko visoka da čak i sa dva ploda možemo zadovoljiti dnevnu potrebu za ovim vitaminom.

Kaki sadrži i vitamine B kompleksa, kao što su B1, B2 i B6. Osim vitamina kaki sadrži i minerale, kao što su željezo, fosfor, kalcij, krom, bakar, jod i selen. Isto tako sadrži i antioksidanse kao što su katekini i galokatekini koji sprječavaju upale i infekcije.

 

Kaki u službi ljepote

Kaki se upotrebljava za ljepši ten i mekšu kožu. U kombinaciji s žlicom skute i meda, od kakija se može napraviti maska za suhu i osjetljivu kožu. Ova se maska može primijeniti i na vrat i dekolte.

U kombinaciji s grubo mljevenom kavom djeluje kao piling, koji se primjenjuje na dijelove tijela pogođene celulitom. Preporučuje se koristiti ovaj piling 3 puta tjedno oko 3 mjeseca, da bi rezultati bili vidljivi.

 

Raznolikost korištenja

Plodovi su korisni za pripremu džemova, vina, octa, rakije, raznih krema i kolača. Također se može izrezati na kriške i osušiti. Takav suhi kaki se koristi kao i ostalo suho voće.

Krema od kakija

  • 1 kaki (ili dva)
  • sok od pola limuna
  • 2 žlice jogurta
  • javorov sirup (po želji)

Kaki očistite, izrežite i stavite u blender. Dodajte limunov sok i jogurt, pa miješajte dok ne dobijete glatku kremu. Ako volite više slatko, dodajte malo javorovog sirupa. Kremu ulijte u čaše i pustite da se ohladi.