Proljetna juha od koprive

 

Kada smo bili mali, kopriva je bila nešto što smo izbjegavali u velikom luku, a često i osjetili bolne posljedice njezinog dodira. No, kopriva ima mnoga ljekovita svojstva za cjelokupno zdravlje. Ona stimulira rad crijeva, čisti krv, pomaže u snižavanju šećera u krvi i liječi upale urinarnog trakta. Kopriva sadrži puno željeza pa je učinkovita i kod anemije. Sva ova i mnoga druga ljekovita svojstva možete dobiti ako koprivu uvrstite u svoju prehranu, osobito u proljeće. Osim čajeva, juha od koprive je još jedan način na koji možete iskoristiti ovu ljekovitu biljku.

 

Sastojci:

  • 200 g koprive
  • 3 krumpira
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žlica maslaca
  • 1 luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 6 šalica vode
  • sol i papar

 

Priprema:

Vodu stavite u lonac i pustite da proključa. U dubljoj tavi zagrijte maslinovo ulje i maslac, pa dodajte luk. Kada omekša dodajte sitno nasjeckan češnjak i krumpir narezan na kockice. Pržite nekoliko minuta pa dodajte koprivu. Kada sve omekša dodajte vodu i kuhajte 15-20 minuta. Nakon toga, izradite štapnim mikserom dok ne dobijete strukturu krem juhe. Posolite i popaprite. Ako nemate štapni mikser, sadržaj juhe prebacite u blender i dobro izradite.

Dobar tek!