Ječmenac

Što je ječmenac?

Ječmenac je prištić ili apsces na gornjem ili donjem rubu očne vjeđe koji ukazuje na infekciju očne žlijezde. Iako se ječmenci obično nalaze s vanjske strane vjeđe, mogu se pojaviti i s unutrašnje strane.

Vanjski ječmenac počinje kao prištić uz trepavicu, a zatim se pretvara u crvenu, bolnu oteklinu koja obično, prije nego što prsne i zacijeli, traje nekoliko dana. Većina vanjskih ječmenca kratko traje.

Unutrašnji ječmenac (s unutrašnje strane vjeđe), također izaziva crvenu, bolnu oteklinu, ali njegov položaj sprečava izlazak gnoja na vjeđi. Nakon što infekcija prođe, ječmenac se može potpuno povući ili može ostati mala, tekućinom ispunjena cista ili kvržica koja može biti prisutna duže vrijeme te će je se morati otvoriti kirurškim zahvatom.

Halazion je također znak inficirane vjeđne žlijezde ali za razliku od ječmenca, to je čvrsta okrugla i glatka izbočina koja je obično malo udaljena od ruba vjeđe. Ječmenci i halazioni obično su bezopasni i rijetko škode oku ili vidu. Mogu se pojaviti u bilo kojoj dobi i obično se opet pojave, na nekom drugom dijelu vjeđe.

Simptomi:

  • Ječmenac (hordeolurn): crvena, topla. osjetljiva na dodir i katkad bolna oteklina uz rub vjeđe.
  • Halazion: relativno bezbolna, glatka, okrugla izbočina unutar lojne žlijezde vjede.

Liječenje:

Ječmenac se obično liječi stavljanjem toplih obloga na oboljelo oko, četiri puta na dan po 10 do 20 minuta, nekoliko dana za redom. Na taj se način smiruje bol i upala te se ubrzava sazrijevanje ječmenca. Kada stavljate oblog, oko treba biti zatvoreno. Kada ječmenac formira gnojnu glavicu, nastavite primjenjivati obloge kako biste smanjili pritisak i ubrzali prskanje. Nemojte istiskivati ječmenac, već ga ostavite da prsne sam od sebe.

Premda se halazion često povuče sam od sebe, primjena toplih obloga i kortikosteroidne masti može ubrzati proces. Halazion se također može odstraniti jednostavnim kirurškim zahvatom uz lokalnu anesteziju. Nakon zahvata liječnik će zaštitnom gazom i flasterom pokriti oko na 8 do 24 sata kako bi se spriječilo krvarenje i oticanje.