Mirisne i slatke jagode su neizostavan dio svakog proljeća. Osim što su ukusne, jagode imaju i mnoga ljekovita svojstva za koja malo ljudi zna. Pripadaju porodici ruže (Rosacea), a prvi puta se spominju još prije 2000 godina. Njihova ljekovita svojstva poznata su još iz antičkih vremena, a osim ploda za liječenje se mogu koristiti i korijen te lišće.
Ljekovita svojstva
Jagode obiluju antioksidansima koji uništavaju slobodne radikale u tijelu. Slobodni radikali oštećuju stanice, pridonose nastanku raka, srčanih bolesti i ubrzavaju proces starenja.
Odličan su izvor folne kiseline, vitamina C i fenola, koji smanjuje rizik od srčanih bolesti i raka. Folna kiselina je neophodna za naše tijelo, jer njezin nedostatak dovodi do anemije i povećava vjerojatnost nastanka raka na debelom crijevu.
Sadrže i elaginsku kiselinu koja sprječava širenje stanica raka, te se može vezati na stanice koje uzrokuju rak i spriječiti njihovo negativno djelovanje.
Jagode štite srce i krvne žile i smanjuju nastanak srčanih bolesti. Osim toga, elaginska kiselina i flavonoidi iz jagoda smanjuju razinu lošeg kolesterola. Jagode obiluju i kalijem koji regulira krvni tlak.
Odličan su izvor vitamina C i zbog toga jačaju imunološki sustav. 100 g jagoda sadrži 58.8 mg vitamina C što ih dovodi do kategorije namirnica koje imaju više vitamina C od naranče.
Dobre su za probavu jer sadrže vlakna koja su neophodna za zdravlje probavnog sustava. 100 g jagoda sadrži 2 g vlakana.
Ovo slatko i sočno voće ima veliku ulogu u zdravlju kože. S obzirom da obiluje vitaminom C i elaginskom kiselinom, poboljšava elastičnost i otpornost kože, te usporava prijevremeno starenje.
Ako želite izgubiti višak kilograma, u svoj jelovnik svakako uključite jagode koje imaju malo kalorija, ubrzavaju metabolizam i smanjuju apetit. Na 100 g sadrže svega 32 kcal.
Jagode možete iskoristiti za ukusnu i osvježavajuću limunadu koja se može uklopiti u svaku dijetu, ili napraviti francuski tost sa sirom i jagodama za savršen slatki doručak.