Jabuka kao izvor zdravlja

 

Jabuka (Malus communis) je najrasprostranjenija kontinentalna voćka. Uzgajana je još 1.000 godina prije nove ere. Uzgaja se na preko 5 milijuna hektara u svijetu, a poznato je oko 10.000 sorti jabuka. Raste i kao divlje voće koje se također koristi, zbog svoje oporosti i kiselosti i to uglavnom kao pečeni zalogaj ili za preradu.

Jabuke su vrlo bogate važnim antioksidansima i dijetalnim vlaknima koji mogu pomoći smanjiti rizik od razvoja raka, povišenog krvnog tlaka, dijabetesa i bolesti srca.

Jabuke zadovoljavaju glad, a imaju malo kalorija tako da ne čudi što su dio zdrave prehrane koja potiče mršavljenje. Na 100 g sadrže 52 kcal, 0.26 g proteina i 13.8 g ugljikohidrata. Jabuka sadrži pektin, vlaknastu tvar koja nabubri u doticaju s vodom i tako daje osjećaj sitosti.

Sirova ili pečena jabuka olakšava probavu, a čaj od jabukove ljuske regulira poremećaje organa za probavu. Jabučni ocat u raznim kombinacijama, najčešće s medom i vodom, višestruko je djelotvoran lijek.

Jabuka ima pozitivno djelovanje na srce i krvne žile. Sprječava nakupljanje štetnih tvari u krvi, smanjuje kolesterol i začepljenje krvnih žila. Poboljšava probavu i pomaže kod proljeva i zatvora. Jača imunitet, pomaže u mršavljenju, štiti od bakterija i virusa, te stimulira rad bubrega. Jabuka sprječava karijes, štiti zubno meso i povoljno utječe na izgradnju kosti i zuba.

 

Jabučni ocat

Jabučni ocat je osnovni lijek u tradicionalnoj medicini zbog značajnog prisutstva kalija, ključnog mineralnog sastojka. U jabučnom octu možemo naći minerale, vitamine, pektin i ostale tvari koje nastaju fermentacijom. Od minerala, jabučni ocat sadrži kalij, natrij, kalcij, magnezij, fosfor, klor, fluor, sumpor, silicij, željezo i bakar, a od vitamina sadrži vitamin A, B1, B2, B6, C i E. Jabučni ocat potiče probavu, smanjuje grlobolju, snižava razinu šećera u krvi, snižava kolesterol i visoki krvni tlak i pomaže kod mršavljenja.

 

Jabuka protiv anemije

Svako jutro na prazan želudac pojedite jednu naribanu jabuku prelivenu sokom od pola limuna, žlicom meda i kuhinjskom žličicom soka od bokvice ili drenjina.

 

Jabuka protiv išijasa

Jabuke (najbolje divlje) su odličan lijek protiv išijasa. Bolna mjesta jednostavno se oblože jabukom i taj se postupak ponavlja danima dok se ne osjeti olakšanje.

 

Jabuka protiv opstipacije

Izvanredan način da se regulira stolica i otkloni zatvor jest da svakodnevno uzimate obrok od jedne pečene jabuke s kruhom ili još bolje, kašom od ječma, pšenice ili raži.

 

Čaj od jabuke kao univerzalni lijek

Pet minuta je potrebno kuhati 2,5 decilitra vode s velikom žlicom meda i sokom od jednog limuna. Time preliti 10 grama jabučnog cvijeta i ostaviti da odstoji poklopljeno 15 minuta. Procijediti. Pije se za jačanje živaca, srca, pluća, za reguliranje probave i ublažavanje kašlja i hunjavice. Istovremeno, učinkovito gasi žeđ.