Intimna njega ljeti: uzroci infekcija i kako se zaštititi

 

Ljeto je obično doba godine kada se opustimo i ne razmišljamo toliko o zdravstvenim problemima. Nažalost, upravo je ljeti rizik od ženskih bolesti najveći, posebno intimnog područja. Upale mokraćnog mjehura i gljivične infekcije su vrlo česte za vrijeme najtoplijeg godišnjeg doba. Zbog toga je intimna njega ljeti vrlo važna.

 

Candida

Najmanje trećina ljudi ima gljivicu iz roda Candida, koja u većini slučajeva nije opasna. Problem nastaje kada se candida previše razmnoži i naruši ravnotežu u tijelu koja se očituje kao upala. Osim toga, to može dovesti i do drugih problema kao što su osjetljivost na hranu, depresija, umor i prehlada.

Gljivične infekcije se vrlo često događaju u ženskom reproduktivnom traktu u reproduktivnoj dobi žene. Nastaju zbog poremećaja vaginalne flore, što omogućava razmnožavanje gljivica.

Uzroci upale su različiti. Od upotrebe kontracepcijskih pilula do upotrebe antibiotika, kao i hormonalne promjene tijekom trudnoće i menopauze.

S obzirom da su ove upale sklone ponavljanju, važna je njihova prevencija. Osim redovite i pravilne intimne njege, pamučno donje rublje i pravilna prehrana igraju važnu ulogu u prevenciji.

 

Upala mokraćnog mjehura i simptomi

Upala mokraćnog mjehura je noćna mora mnogih žena, koje se vrlo teško riješiti. Upala se obično događa brzo, a manifestira se kroz peckanje, pritisak i bol tokom mokrenja. Urin je obično neugodnog mirisa, a može sadržavati i krv.

Cistitis ili upalu mokraćnog mjehura  ponekad nije lako prepoznati jer su simptomi blagi i mogu se pripisati drugim problemima koje zbog brzog tempa života često ignoriramo.

Iako uzroci cistitisa mogu biti različiti, najveći „raj“ za bakterije je toplina i vlaga. Upravo to opisuje naše stanje ljeti na plaži. Mokar kupaći kostim može uzrokovati promjene u kiselosti rodnice i narušiti ravnotežu. Budući da se bakterije vrlo brzo razmnožavaju, dolazi do svrbeža, crvenila i iscjetka.

 

Pravilna higijena i savjeti za ljeto

Intimna njega ljeti je posebno važna. Preporučuje se konzumirati dovoljno tekućine. Na taj način lakše izbacujemo bakterije iz rodnice. Također je vrlo važno odmah mokriti jer zadržavanjem mokraće bakterije mogu lakše doći do mjehura.

Izbjegavajte jake šampone i gelove za tijelo. Oni mogu promijeniti pH vrijednost rodnice koja je obično 3,5-4,2. Koristite vodu ili šampone namijenjene upravo intimnom području.

Na plaži često mijenjajte kupaći kostim! Nemojte dozvoliti da mokar badić bude dugo na vama jer je to idealan način za dobivanje infekcija.