Humus: namaz od slanutka

 

Humus ili namaz od slanutka je tradicionalno orijentalno jelo koje dolazi iz Egipta, ali je također prisutan i u Turskoj, Maroku i svim zemljama na Bliskom istoku.

Glavni je sastojak, naravno, slanutak koji je bogat vitaminima A, B1, B2, B3, C, D i E. Također sadrži željezo, fosfor, cink, mangan, kalij, kalcij i magnezij. Ima veliki udio vlakana te je dobar za probavu. Zbog svoje kremaste strukture i orašastog okusa, slanutak je odličan za pripremu namaza.

Namaz od slanutka je odličan za vegetarijance i vegane te je izvrstan dodatak zdravom načinu prehrane.

 

Sastojci:

  • 200 g slanutka
  • voda u kojoj se slanutak kuhao (po potrebi)
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žlice limunovog soka
  • 2 žlice sezama
  • 50 ml maslinovog ulja
  • nasjeckani peršin
  • 1/2 žličice papra
  • sol

 

Priprema:

1. Slanutak namačite preko noći u mlakoj vodi

2. Kuhajte ga dok ne omekša

3. Sezam kratko popržite u tavi pa ga izradite u blenderu

4. Kuhani slanutak, vodu od kuhanja, limunov sok i češnjak izradite u blenderu

5. Kada dobijete glatku smjesu umiješajte maslinovo ulje, peršin, sol, papar i sezam

6. Namaz stavite u hladnjak da se dobro ohladi

7. Poslužite uz zapečeni kruh