Hren za ublažavanje prehlade i kašlja

 

Hren je vrlo ljekovita biljka koja ima oštar miris i jak okus. Ljutina je glavna karakteristika ove biljke, a uz to i njegova mnogobrojna ljekovita svojstva. Korijen hrena je riznica vitamina C, a sadrži i vitamine B skupine, te minerale kalij, kalcij, magnezij i fosfor.

Hren jača imunološki sustav, potiče probavu i cirkulaciju krvi, smanjuje visoki krvni tlak i pomaže u zacjeljivanju rana. U medicini su ga koristili i drevni narodi, posebno za plućna i kožna oboljenja te skorbut; bolest uzrokovanu nedostatkom vitamina C. Hren pozitivno djeluje na infekcije mokraćnog sustava i bubrega. Djeluje antikancerogeno kod malignih oboljenja u jetri, mjehuru, jednjaku, te debelom i tankom crijevu.

 

Hren za kašalj i prehladu

U slučaju prehlade i neugodnog kašlja, možete napraviti prirodni lijek-sirup od hrena i meda. Priprema sirupa je vrlo jednostavna.

  1. U staklenci pomiješajte 2 žlice naribanog korijena hrena i 100 g meda
  2. Ostavite da odstoji nekoliko sati

Sirup možete piti 2-3 puta dnevno i ne smijete ga koristiti više od 5 dana. Kod nekih ljudi može nadražiti sluznicu želuca. Ukoliko imate problema sa štitnjačom i bubrezima preporučuje se izbjegavanje ove biljke.

 

Hren ima snažna antibakterijska svojstva. U kombinaciji s medom:

  • pomaže u olakšavanju respiratornih problema
  • ublažava kašalj i promuklost
  • jača imunološki sustav
  • ima blagotvorni učinak na sinusitis

Uz to, stimulira znojenje, pa je odličan i u liječenju groznice.

 

Hren za grlobolju

U slučaju grlobolje, hren možete pripremiti na još jedan način. U čašu tople vode umiješajte žlicu naribanog hrena, žlicu meda i žlicu klinčića. Ovakvu mješavinu grgljajte nekoliko puta dnevno.

 

Hren za inhalaciju

Ukoliko imate problema s disanjem ili sinusima, pokušajte s hrenom i inhalacijom. U vruću vodu stavite komadić hrena, prekrijte glavu ručnikom i udišite paru. Pomoću ove inhalacije se čiste sinusi i olakšava disanje.