Hipoglikemija

Što je hipoglikemija?

Hipoglikemija koja doslovce znači “niska razina šećera”, može se jednostavno liječiti bez stručne pomoći liječnika ako se njeni simptomi prepoznaju na vrijeme. Iako se ovaj poremećaj najčešće javlja kod osoba oboljelih od dijabetesa, u rijetkim slučajevima može zadesiti i druge ljude.

Bez obzira na to bolujete li od dijabetesa ili ne, ako napadaji hipoglikemije postanu česti, zamolite liječnika da vas pouči kako čete održavati potrebnu razinu šećera u krvi.

Simptomi:

  • slabost
  • glad
  • razdražijivost
  • vrtoglavica
  • drhtavica
  • pojačano znojenje ili hladan znoj
  • blijeda ili pepeljasta boja kože
  • trnci u rukama i nogama

Kod dijabetičara simptomi također uključuju:

  • glavobolju
  • mučninu
  • ubrzano kucanje srca
  • besciljnu pojačanu aktivnost nalik na smušenost
  • besvjesno stanje, komu ili grčenje

Liječenje:

Ako ste dijabetičar i izgubite svijest prilikom napadaja hipoglikemije, potrebna vam je hitna liječnička pomoć. Liječnik vam može dati injekciju glukoze izravno u krvotok, a ako to nije moguće, prijatelj ili član obitelji koji poznaje postupak može vam dati injekciju glukagona. Glukagon je hormon koji pomaže organizmu pri regulaciji razine šećera u krvi.

Preporuča se da dijabetičari uvijek nose sa sobom iskaznicu koja ih identificira kao dijabetičare tako da im medicinsko osoblje može pružiti odgovarajuću pomoć kad su dezorijentirani ili bez svijesti uslijed napadaja hipoglikemije. Također se preporuča da uvijek imaju pri ruci komadić čokolade koji mogu pojesti čim osjete prve simptome napadaja.

Dugoročnim konvencionalnim liječenjem hipoglikemije kod dijabetičara nastoji se regulirati razine, odnosno ravnotežu glukoze i inzulina u krvi. U mnogim slučajevima ova se ravnoteža može postići jednostavnom prilagodbom prehrane.

Preporuča se češće uzimanje malih obroka (najmanje 6 puta na dan) sastavljenih od namirnica bogatih složenim ugljikohidratima (poput mahunarki, tjestenine, kruha i krumpira), vlaknima (povrće) i masnoćama. Istovremeno, preporuča se ograničiti potrošnju jednostavnih šećera (slatkiša i kolača), alkohola i voćnih sokova.