Herpes

Što je herpes?

Herpes simplex može se pojaviti bilo gdje na tijelu, ali najvjerojatnije će vam se pojaviti na desnima, s vanjske strane usta i usnica, na nosu, obrazima ili prstima ruke. Pojave se mjehurići, koji zatim puknu i vlaže, stvori se žuta krasta i konačno otpadne, otkrivajući ispod novu kožu. Ranice obično traju 7 do 10 dana.

90% svih ljudi dobije za života najmanje jednom herpes izazvan prehladom. Prva pojava je često i najgora. Neka djeca koja je dobiju mogu se ozbiljno razboljeti. Nakon prve infekcije, kod mnogih osoba razviju se protutijela pa nikada više ne dobiju “groznicu”. No oko 40% odraslih ponovno je dobiju uslijed prehlade. Iako herpes simplex, općenito govoreći, nije ozbiljna bolest, infekcija može biti opasna po život za onoga tko ima AIDS ili čiji je imunološki sustav oslabljen drugim poremećajima ili lijekovima.

Kod male djece koja se obično zaraze virusom pri porodaju, infekcija se može proširiti na druge organe, izazivajući teške komplikacije ili čak smrt. Infekcija izazvana herpes simplexom može dovesti do sljepoće ako se proširi na oko; herpes je čest uzročnik sljepoće izazvane infekcijom.

Simptomi:

  • mjehurići ispunjeni tekućinom ili crvene bolne ranice na ustima ili pored njih, ili na prstima
  • natečene, osjetljive desni tamnocrvene boje
  • temperatura, simptomi gripe i natečeni limfni čvorovi na vratu koji često prate prvi napadaj; kod ponovljenog herpesa obično se ne javljaju ovi simptomi

Obratite se liječniku:

  • ako dobijete visoku temperaturu i/ili groznicu, visoka temperatura može biti opasna.
  • ako vas ranice jako bole, možda ćete moći dobiti recept za sredstvo koje će vam ublažiti simptome.

Liječenje:

Ako je “groznica” osobito bolna ili neugodna, liječnik vam može propisati anestetički gel za ublažavanje bolova.