Hemeroidi

Što su hemeroidi?

Hemeroidi su proširene vene zadnjeg crijeva, smještene u najnižem dijelu zadnjeg crijeva i čmara. Katkad dolazi do njihova naticanja pa prilikom pražnjenja crijeva stjenke vena postaju pretjerano napregnute, tanke i nadražene. Kad ove natečene vene počnu krvariti, svrbjeti ili boljeti, nazivamo ih hemoroidima. Dijelimo ih u dvije skupine; unutrašnje i vanjske hemeroide.

Unutrašnji hemeroidi

Smješteni su duboko u unutrašnjosti zadnjeg crijeva pa ih ne možete ni vidjeti ni osjetiti. Uglavnom nisu bolni jer u zadnjem crijevu nema većeg broja živaca osjetljivih na bol pa je krvarenje često jedini znak njihovog postojanja.

Nekad dolazi do spuštanja ili povećanja unutrašnjih hemeroida te ih je moguće vidjeti na analnom otvoru. U tom slučaju možete ih vidjeti ili napipati kao vlažne, ružičaste jastučiće kože čija je koža nekoliko nijansi jača od okolne kože.

Spušteni hemeroidi, dakle oni koji strše izvan analnog sfinktera, mogu biti vrlo bolni jer je čmar dobro opskrbljen živcima osjetljivim na bol. U pravilu se takvi hemoroidi s vremenom sami povuku u unutrašnjost zadnjeg crijeva. U suprotnom, možete ih i sami nježno gurnuti na njihovo mjesto.

Vanjski hemeroidi

Vanjski hemeroidi leže u čmaru i uglavnom su bolni. Ako se vanjski hemoroid spusti (najčešće tijekom pražnjenja crijeva), možete ga vidjeti i napipati. Nekad se u takvim hemoroidima stvaraju krvni ugrušci, što izaziva vrlo bolan poremećaj koji nazivamo tromboza.

Tromboza vanjskog hemeroida može izgledati pomalo zastrašujuće jer hemoroid mijenja boju u ljubičastu ili plavu i krvari. Usprkos njihovom izgledu, trombozom zahvaćeni hemoroidi u pravilu nisu opasni i proći će sami od sebe u roku tjedan dana. Ako je bol nepodnošijiva, liječnik može ukloniti ugrušak, a time i bol jednostavnim zahvatom koji se može izvesti u ordinaciji.

Simptomi:

  • jarkocrveno analno krvarenje. vidijivo u stolici ili na toaletnom papiru
  • osietljivost ili bol pri pražnjenju crijeva
  • bolna nateklina ili kvržica u čmara
  • svrbež u predjelu čmara
  • sluzav analni iscjedak

Liječenje:

Ako imate hemeroide, prehrana bogata vlaknima u kombinaciji sa sjedećim kupkama i paracetamolom, morala bi umanjiti vaše tegobe za najdulje dva tjedna.

Ako se vaši problemi nastave liječnik može preporučiti odstranjenje hemeroida injekcijom ili podvezivanje hemeroida.