Dijeta po glikemijskom indeksu

 

Glikemijski indeks glavni je faktor ove dijete

Glikemijski indeks je osmišljen kako bi ljudi koji boluju od dijabetesa mogli kontrolirati svoju razinu šećera u krvi. GI (glikemijski indeks) je mjera koja pokazuje koliko se brzo razina glukoze povećava nakon konzumiranja određene vrste hrane.

Dijeta po glikemijskom indeksu je fokusirana na ugljikohidrate. Neke namirnice poput bijelog kruha, krumpira i keksi brzo povećavaju razinu glukoze u krvi stoga se na ovoj dijeti jedu ugljikohidrati koji proizvode manji porast šećera u krvi, a vlakna u tim namirnicama pomažu da se duže osjeti sitost. Ova dijeta pomaže kod dijabetesa i bolesti srca.

 

Što se može jesti?

Hrana je podijeljena na skali od 1 do 100 (ovisno o visini porasta razine glukoze).

Visoki glikemijski indeks (viši od 70): krumpir, bijela riža, bijeli kruh, buča, lubenica, datulje, sladoled, banane, zaslađena pića.

Srednji glikemijski indeks (56-69)

Niski glikemijski indeks (manji od 55): zobene pahuljice, grašak, grah, paprika, špinat, kupus, zelena salata, bademi, kikiriki, đumbir, cvjetača, brokula, cikla, luk, poriluk, gljive, krastavac, kelj, rajčica, jagode, maline, kupine, jabuke, grejp, jogurt, integralna riža, čokolada s 85% ili više udjela kakaa.

 

Glikemijski indeks može biti zbunjujuć. Ako neka namirnica ima niski glikemijski indeks ne znači da je zdrava. Potrebno je naučiti pravilno konzumirati hranu. Konzumiranje namirnica niskog glikemijskog indeksa sa namirnicama visokog glikemijskog indeksa smanjuje ukupni indeks te se na taj način mogu upotrebljavati i namirnice koje imaju visoki GI.

 

Primjer jelovnika

Doručak: preporučuje se konzumirati cijelo voće umjesto voćnih napitaka, integralni tost, žitarice sa obranim mlijekom i čaj.

Ručak: najbolji izbor su salate bez dressinga, domaće juhe, integralna riža, piletina, puretina, riba. Za desert je najbolje uzeti neku voćku.

Večera: preporučuje se jesti nemasno meso (piletina, puretina), kuhani krumpir umjesto pečenog, omlet od bjelanjaka, povrće, salate. Kod konzumiranja tjestenine treba pripaziti da ne zauzima glavni dio obroka. Najbolje ju je pripremiti kao prilog.

Piće: najbolje je da glavni izvor tekućine bude vode ili obrano mlijeko. Preporučuje se izbjegavati zaslađene voćne sokove i kavu. Čaj se pije u umjerenim količinama, ne više od 3 šalice dnevno. Alkohol treba izbjegavati jer povećava razinu glukoze u krvi.

 

Prednosti

Hrana koja ima nizak glikemijski indeks može pomoći osobi koja boluje od dijabetesa održavati razinu šećera u krvi 

 

Nedostaci

Ova dijeta nije do kraja istražena. Potrebno je dobro poznavati namirnice i njihov GI kako bi se dijeta mogla pravilno provoditi.