Glavobolja

Što je glavobolja?

Jako bolna i neugodna, glavobolja je uglavnom blaži poremećaj koji se jednostavno rješava acetilsalicilnom kiselinom (npr. Aspirinom) ili nekim drugim sredstvom za ublažavanje boli. Pa ipak, ako je glavobolja snažna i česta ili praćena drugim simptomima, potrebno je poduzeti određene mjere, a prije svega posavjetovati se s liječnikom.

Simptomi:

Ako je glavobolja koju osjećate:

  • tupa, ravnomjerna bol koja podsjeća na stezanje obruča oko vaše glave, patite od glavobolje izazvane napetošću
  • pulsirajuća bol koju isprva osjećate samo na jednoj strani glave, a izaziva mučninu; vjerojatno je riječ o migreni
  • pulsirajuća bol koja se javlja oko natečenog, suznog oka te nazalna začepljenost na istoj strani lica; patite od tzv. “cluster” glavobolje
  • dugotrajna i stalna bol koju osjećate u području iza lica, a koja se pojačava kad se naginjete prema naprijed i praćena je kongestijom nosa; riječ je o sinusnoj glavobolji

Liječenje:

U najvećem broju slučajeva, glavobolja izazvana napetošću može se ublažiti uporabom sredstava za ublažavanje boli poput acetilsalicilne kiseline (npr. aspirina), paracetamola i ibuprofena, dok su sredstva za liječenje potištenosti učinkovita kod oblika glavobolje.

Sinusne glavobolje mogu se liječiti uporabom antibiotika.

Za liječenje migrene koristi se širok raspon lijekova. Ako imate više od tri jaka i dugotrajna napadaja migrene mjesečno, liječnik vam može preporučiti redovitu uporabu profilaktičkih lijekova, odnosno lijekova prevencije.