Ghee: ljekoviti pročišćeni maslac

 

Ghee je pročišćeni maslac koji je vrlo cijenjen u Ayurvedi. Dobiva se kuhanjem maslaca na niskoj temperaturi, prilikom kojeg iz maslaca isparava voda, a krute tvari se odvajaju i uklanjaju žlicom. Na taj način nastaje maslac finog okusa i mirisa koji se koristi za kuhanje i pečenje.

Ghee se smatra egzotičnom namirnicom iz Indije, no kod nas se također koristi od davnina pod nazivom „maslo“. Njegova priprema je vrlo jednostavna i možete ga napraviti u svome domu. Ako ga ispravno pripremite, ghee se neće pokvariti i ne mora se držati u hladnjaku.

Ghee pročišćeni maslac je vrlo cijenjen zbog svojih ljekovitih svojstava. Za razliku od običnog maslaca, ghee ne sadrži primjese koje su inače prisutne u maslacu. Sadrži zasićene masne kiseline (64%) i jednostruko nezasićene masne kiseline (25%).

Prema Ayurvedi ghee ima mnogobrojna ljekovita svojstva: smanjuje razinu kolesterola, čisti krvne žile, regulira probavu, jača imunitet, poboljšava memoriju i usporava proces starenja. Znanstvenici smatraju da umjerena konzumacija ghee maslaca nema štetnih učinaka na zdravlje, a čak može biti i korisna. No, potrebno je naglasiti da nije preporučljivo pretjerivati s njegovom konzumacijom kao ni sa ostalim namirnicama koje svakodnevno koristimo.

 

Kako napraviti ghee?

Za pripremu pročišćenog maslaca najbolje je koristiti maslac visoke kvalitete, nepasterizirani i nezasoljeni. Takav se može naći na tržnicama.

  1. Stavite maslac u posudu i zagrijavajte na laganoj vatri sve dok se potpuno ne otopi
  2. Pustite da se kuha na laganoj vatri oko 45 minuta
  3. Tokom kuhanja će se na površini stvarati pjena i mjehurići koji će pucketati
  4. Redovito uklanjajte pjenu tj. nečistoću koja se stvara na površini
  5. Maslac ne trebate miješati
  6. Kada se mjehurići utišaju i na dnu stvori smeđi sloj masnoća, to je znak da je gotovo
  7. Maslac procijedite u staklenku kroz gazu
  8. Na dnu posude će ostati štetni ostaci
  9. Kada se ohladi, ghee će se zgusnuti i dobiti lijepu žutu boju

Ghee maslac držite na sobnoj temperaturi i ne brinite, neće se pokvariti.

.