Francuska juha od luka

 

Juha od luka je vrlo popularna u Francuskoj, od kuda i potječe. U Francuskoj ju možemo naći pod nazivom „soupe à l’oignon Lyonnaise“, odnosno juha od luka na lyonski način. Nekada se smatrala kao hrana za siromašne, a danas je pravi francuski specijalitet koji se jede svugdje u svijetu. Sa dodatkom francuskog kruha i ribanog sira, ova juha od luka postaje vrlo specifična i još ukusnija.

 

Sastojci:

  • 400 g luka
  • 40 g maslaca
  • 1,5 l vode
  • 1 žlica brašna
  • 100 g sira (Ementaler ili Gauda)
  • sol i papar
  • francuski kruh
  • 1 češanj češnjaka

 

Priprema:

1. Maslac otopite, pa mu dodajte tanko narezani luk

2. Pržite luk na laganoj vatri dok ne dobije smeđu boju (oko 30 minuta)

3. Kada luk u potpunosti posmeđi, dodajte mu brašno i promiješajte

4. Nakon toga dodajte vodu, sol i papar i kuhajte oko 30 minuta

5. Francuski kruh narežite na šnite, prepecite na tavi i premažite češnjakom

6. Kada je juha gotova, stavite ju u zdjelicu i na to stavite šnitu kruha

7. Na kruh dodajte naribani sir i pecite u pećnici dok se sir ne otopi