Flebitis

Što je flebitis?

Liječnici često rabe zajednički pojam flebitis (što znači upala vene) za specifično stanje poznato kao tromboflebitis, koje uključuje stvaranje krvnih ugrušaka ili tromba na mjestu upale. Ovi ugrušci uzrokuju bol i nadraženost, a mogu djelomično ili potpuno zaustaviti protok krvi kroz zahvaćene žile.

Najčešći oblik flebitisa, površinski flebitis, javlja se u venama smještenim blizu površine kože, tipično u nogama. lako je neugodan, ovaj oblik bolesti je relativno bezopasan i obično prolazi sam od sebeza nekoliko dana.

Duboki flebitis, koji zahvaća dubo-ke vene nogu, rjeđi je i opasniji. Budući da su duboke vene veće, krvni ugrušci su obično veći te postoji veća opasnost da će se otkinuti i otići u pluća. Osobe s dubokim flebitisom često ne znaju da ga imaju, pa ne traže odgovarajuću pomoć.

Simptomi:

Kod površinskog flebitisa:

  • crvena vena nalik na konop vidljiva na nozi, vena je tvrda, topla i osjetljiva na dodir, a okolno tkivo može svrbjeti i biti nepromijenjeno
  • osjećaj lupanja ili žarenja ispod površne kože
  • bol i osjećaj težine kad spustite nogu

Kod dubokog flebitisa:

  • može biti bez simptoma
  • bol i oticanje cijelog zahvaćenog uda
  • vrućica, čirevi na koži ili oticanje noge
  • nakon pritiska koža ostaje uleknuta

Liječenje:

Ako postoji sumnja da imate flebitis, liječnik će naručiti rendgensko snimanje kako bi potvrdio dijagnozu i odredio jesu li zahvaćene duboke vene.

Kao pomoć u ublažavanju simptoma površinskog flebitisa liječnik za smanjivanje upale može preporučiti acetilsalicilnu kiselinu (npr. Aspirin).

Ako liječnik misli da postoji infekcija, propisat će antibiotike.

Ako vas muče bolovi i otekline, raspitajte se o eiastičnim potpornim dokoljenkama. Iako hulahopke ograničavaju krvotok, propisane posebne čarape koje stežu noge, mogu značajno poboljšati krvotok te mnogima donose trenutno i trajno olakšanje.