Emfizem

Što je emfizem?

Emfizem je moguće smrtonosna bolest pluća, koja se odlikuje sve većim gubitkom elastičnosti u plućima. Izaziva kronično, blago kašljanje i zadihanost.  Iako cijeli niz čimbenika, uključujući nasljednost i otprije prisutnu kroničnu plućnu bolest poput astme, može odigrati značajnu ulogu u njegovu razvoju, emfizem je uglavnom posljedica dugoročnog pretjeranog pušenja.

U mnogim slučajevima, oboljeli od emfizema također pate od kroničnog bronhitisa, koji objašnjava neke preklapajuće simptome.

Emfizem se javlja kad se alveoli – malene zračne vrećice tankih stijenki koje se u nakupinama nalaze na krajevima dišnih putova duboko u plućima – oštete ili povećaju.

Zdrava pluća sadrže oko 300 milijuna ovih spužvastih vrećica, čija je zadaća isporučivanje kisika u krvotok i izvlačenje otpadnog ugljičnog dioksida. No kad se dišni putovi u plućima stisnu ili oštete, obično od pušenja, disanje postaje teže i iziskuje napor.

Emfizem je najčešći kod muškaraca starih između 50 i 70 godina koji su godinama jako puno pušili, no bolest postaje češća kod žena kako se one pridružuju redovima teških pušača. Osobe s emfizemom osobito su podložne upali pluća, bronhitisu i drugim plučnim infekcijama, kao i tegobama sa sustavom srca i krvnih žila poput zatajenja srca.

Simptomi:

Emfizem s vremenom polako napreduje često ga se zamijeni za neku drugu bolest, od astme do srčanih bolesti. Tipični simptomi emfizema uključuju:

  • ostajanje bez daha, koje se tijekom godina pogoršava
  • kroničan, blag kašalj, katkad praćen malom količinom sluzi (ispljuvka)
  • naduta prsa valjkastog oblika

Obratite se liječniku:

  • ako vaš kašalj stvara neobične količine iskašljaja, osobito ako je taman i gust. To je simptom bronhitisa i prateće infekcije gornjih dišnih putova koji mogu zahtijevati uzimanje antibiotika.
  • ako imate dugotrajan blag kašalj (koji se nekad zanemaruje kao “pušački kašalj”) koji ne nestaje nakon nekoliko mjeseci. Ovaj simptom ukazuje na emfizem, no isto tako može značiti rane stadije raka pluća.
  • ako počnete neobjašnjivo gubiti na težini. Ovaj se simptom povezuje s emfizemom, no isto je tako karakterističan za rak.
  • ako redovito ostajete bez daha nakon jednostavnih aktivnosti, poput penjanja stubama. Opet, ostajanje bez daha povezuje se s emfizemom, no isto tako moglo bi biti znak raka ili srčanih bolesti.

Liječenje:

Važno je redovito odlaziti liječniku ako imate emfizem. Liječnik vas može poučiti kako ispravno izvoditi vježbe disanja.