Čokoladni kolač s narančom bez brašna

 

Čokoladni kolač je nepogrešiv izbor koji će zadovoljiti gotovo svakoga. Punoća okusa, mekoća i topljivost u ustima su glavni aduti ove čokoladne fantazije, a izostanak brašna je odličan razlog zbog kojeg će ovaj kolač koristiti oni koji ga izbjegavaju.

Ovaj čokoladni kolač s narančom bez brašna je glavni izbor kuhara Damira!

 

Sastojci:

  • 2 naranče
  • 6 jaja
  • 100 g kakaa
  • 150 g tamne čokolade (72% kakaa)
  • 100 g maslaca
  • 80 g smeđeg šećera
  • prstohvat soli

 

Priprema:

Šećer, maslac i čokoladu otopite na pari i dodajte naribanu koricu 1 naranče. Maknite s vatre i pustite da odstoji 5 minuta. U tu smjesu umutite 6 žutanjaka i 2 bjelanjka. Od preostala 4 bjelanjka i prstohvata soli napravite snijeg, pa ga postupno dodavajte u čokoladnu smjesu uz lagano miješanje. Dodajte i kakao, promiješajte pa stavite peći na 190˚C, 15-17 minuta (bez ventilacije).  Kada se kolač ispeče, izbušite ga vilicom i prelijte sokom od 1 cijele naranče.

 

Umak

  • 80 g smeđeg šećera
  • sok od 1 limuna
  • 2 dcl vode
  • narezana korica 1 naranče
  • 2 listića želatine

 

Priprema

Šećer, sok od limuna i vodu stavite kuhati. Kada prokuha, ubacite koricu od naranče. Maknite sa vatre, pa izmiksajte štapnim  mikserom i procijedite kroz sitno cjedilo. Kada se smjesa malo pohladi, 2 listića želatine namočite u hladnoj vodi i dodajte u umak. Promiješajte i ostavite da se ohladi u hladnjaku. Prije serviranja, od preostalih naranči izvadite filete i ubacite u umak. Lagano promiješajte i servirajte umak po narezanim kockama kolača.

Savjet: Kolač možemo napraviti i sa manjim udjelom kakaa u čokoladi, ali idealno je u ovom omjeru.

damir-bogunovicO AUTORU: Damir Bogunović je kuhar u vrhunskom restoranu “Kaptolska klet” pod vodstvom slavnog kuhara Tomislava Špičeka.