Cejlonski cimet: ljekovita svojstva moćnog začina

 

Cejlonski cimet je popularan začin koji se često dodaje u različite kolače i napitke, a najviše paše u kombinaciji s jabukama. Zbog mnogih ljekovitih svojstva koje sadrži, cimet bi trebali češće koristiti. U prošlosti se cimet koristio kao prirodan lijek za mnoge bolesti, a danas dokazano služi za poboljšanje cjelokupnog zdravlja i smanjenje posljedica različitih bolesti.

 

Cimet pospješuje rad mozga

Dokazano je da i sami miris cimeta potiče kognitivne procese, a njegova redovita uporaba poboljšava rad mozga. Cimet poboljšava pamćenje, koncentraciju i pažnju, te smanjuje rizik od razvoja Alzheimerove bolesti. Svakodnevna upotreba cimeta pomaže smanjiti razdraženost, depresiju i glavobolju. Ako jutarnjoj kavi ili smoothiju dodate prstohvat cimeta, dobiti ćete sva ljekovita svojstva ovog aromatičnog začina.

 

Dobar je za srce

Istraživanje na Sveučilištu Penn State u Pennsylvaniji je pokazalo da redovita konzumacija cimeta (i kurkume) pomaže smanjiti negativne posljedice na tijelu uzrokovane konzumacijom masne hrane koja dovodi do povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti. Samo 1/2 čajne žličice cimeta na dan, također može smanjiti razinu lošeg kolesterola.

 

Pomaže u mršavljenju 

Cejlonski cimet potiče metabolizam i regulira razinu šećera u krvi te smanjuje želju za lošim ugljikohidratima. Ako želite rezultate, dodajte prstohvat cimeta u zobenu kašu, jogurt ili druge nisko kalorijske obroke. Naravno, kilogrami neće nestati preko noći, ali upornost se isplati.

 

Ublažava PMS

Zbog prisutnosti magnezija u cimetu, koji regulira promjene raspoloženja i ublažava grčeve, cimet je savršen začin za olakšavanje predmenstrualnog sindoma (PMS). U cimetu se između ostalog nalaze i cinamaldehidi koji pozitivno utječu na stanje naših hormona. Za veći učinak, dodajte cimet namirnicama koje također ublažavaju PMS kao što su banane, crna čokolada, orasi, jogurt, bademovo mlijeko.

 

Poboljšava rad probave i sprječava rak

Cejlonski cimet pomaže spriječiti probavne smetnje, sindrom iritabilnog crijeva, refluks i proljev. Dodavanje cimeta u prehranu će također pomoći smanjiti posljedice kroničnih bolesti kao što je artritis. Osim navedenog, pokazalo se da potrošnja cimeta sprječava rast i širenje stanica raka.

 

Pomaže kod upala i infekcija

Cimet sadrži dvije tvari eugenol i cinamaldehid, koje imaju pozitivan učinak na gljivične infekcije. Posebno su djelotvorne protiv bakterije E.coli.

 

Odličan je za desni, zube i kožu

Cimet je jedan od najpopularnijih sastojaka vodica za usta i guma za žvakanje jer ima antibakterijska svojstva koja odlično djeluju na desni i zube, te osvježavaju dah. S obzirom da ima antibakterijska svojstva, pozitivno djeluje i na kožu. Pomaže smanjiti akne, crvenilo i svrbež.