Celijakija

Što je celijakija?

Celijakija je osjetijivost tankog crijeva na gluten, bjelančevinu koja se nalazi u većini žitarica, ali ne i u kukuruzu i riži. Nepodnošenje glutena nadražuje tanko crijevo i za posljedicu ima propadanje sićušnih prstolikih resica na sluznici.

Izraz celijakija (od grčkog koiliakos) znači bol u trbušnoj šupljini, ali bolest može imati komplikacije i izvan želuca i crijeva. Žene s neliječenom celijakijom često ne uspijevaju začeti, a ako uspiju, kod njih češće dolazi do spontanog pobačaja nego u zdravoj populaciji. Čak i nakon liječenja, do začeća možda neće doći 18 mjeseci ili duže.

Bolest kod muškaraca može izazvati impotenciju i može im trebati i dvije godine od početka liječenja da ponovno steknu potpunu spolnu moć.

Celijakija se često javlja u dojenačkoj dobi ili ranom djetinjstvu, no do nje može doći u bilo kojoj dobi. čini se da ima jaku genetsku komponentu,pogađa dvostruko više žena nego muškaraca, osobito žena sjevernoeuropskog podrijetla.

Kod pacijenata s celijakijom koji ne uspiju izbaciti gluten iz prehrane 10 do 15 posto je veća vjerojatnost da će dobiti rak tankog crijeva.

Simptomi:

  • bolovi i naticanje trbuha
  • vjetrovi i osjećaj nadutosti
  • proljev
  • blijeda stolica vrlo neugodna mirisa koja može plutati u vodi, nekad sa žutim kuglicama koje ostalu na površini vode
  • umor, gubitak teka , gubitak težine kod djece.
  • zakasnjeli rast i slabost mišica
  • kod dojenčadi, znakovi hitnog stanja vezanog uz želučano-crijevni sustav u roku nekoliko tjedana nakon što zapoćne s uzimanjem žitarica

Liječenje:

Primarno liječenje sastoji se u mijenjanju prehrane. Vaš će vas liječnik uputiti da izbacite iz jelovnika vrste hrane koje sadrže pšenicu, raž, ječam i zob. Vjerojatno možete jesti hranu načinjenu s kukuruzom, rižom i prosom te s pšenicom bez glutena, koju neki pacijenti dobro podnose.

Dijebetičar može prepoznati proizvode koji sadrže gluten u malo vjerojatnim oblicima, poput sojinog umaka i izmijenjenog jestivog škroba, koji se dodaje cijelom nizu pakiranih vrsta hrane. U obiteljima u kojima su poznati slučajevi celijakije, dojenje djece tijekom najmanje četiri mjeseca i nedavanje pšeničnih proizvoda do navršene jedne godine smanjuje vjerojatnost da će oboljeti od ove bolesti.

Dok crijeva ne budu već gotovo posve zdrava, liječnici će često savjetovati oboljelima od celijakije da izbjegavaju masnu hranu i miiječne proizvode, koje je relativno teško probaviti. Ako patite od zatvora zato što ne dobivate dovoljno vlakana prehranom bez glutena, liječnik će vam možda preporučiti da pokušate pojesti žlicu rižinih mekinja pomiješanu sa sokom ili voćem.