Čaj od breze čisti tijelo od toksina i celulita

 

Brezu mnogi ljudi doživljavaju kao obično drvo, no ona je više od toga. U ljekovite svrhe se koristi njezina kora, listovi i pupoljci. Od listova se može napraviti ukusan čaj koji ima mnoga ljekovita svojstva.

Čaj od breze djeluje kao diuretik. Pospješuje izlučivanje urina, te se koristi kod upala urinarnog trakta i čišćenja bubrega. Osim toga, olakšava bolove u zglobovima, pomaže kod gubitka kose, uklanjanja peruti i smanjenja akni. Uklanja višak vode iz tijela, potiče izlučivanje štetnih tvari iz tijela i na taj način pomaže u uklanjanju celulita.

Breza je često sastavni dio napitaka za mršavljenje i čišćenje krvi. Odlična je u kombinaciji s koprivom koja uklanja proljetni umor te maslačkom koji čisti tijelo.

Čaj od breze ima vrlo blagi učinak i ne iritira bubrege. Preporučuje se piti 5 -7 dana prije menstruacije za ublažavanje PMS-a.

 

Priprema čaja:

1 žlicu usitnjenog suhog lišća breze prelijte s oko 3 dcl kipuće vode. Pustite da odstoji oko 15 minuta pa procijedite i pijte do 3 puta dnevno.

 

Napomena:

S obzirom da je čaj od breze diuretik, važno je da osim njega pijete dovoljno tekućine tokom dana. Trudnice bi se trebale prije konzumiranja posavjetovati sa svojim liječnikom.