Bronhitis

Što je bronhitis?

Bronhitis se javlja u dva oblika: akutnom i kroničnom.

Akutni bronhitis za posljedicu ima jak, suh kašalj i stvaranje ispljuvka koji nekad prate infekciju gornjih dišnih putova; u većini slučajeva infekcija je virusnog podrijetla, ali koji put je izazivaju bakterije. Ako ste inače dobroga zdravlja, natečena sluznica će splasnuti nakon što ste se oporavili od početne infekcije pluća, koja obično traje nekoliko dana.

Kronični bronhitis, kao i plućna bolest emfizem, teški su dugoročni poremećaji koji zahtijevaju redovitu medicinsku obradu. Osobe s kroničnim bronhitisom obično su gojazne i veći dio života protječe im u sjedećem položaju, a većinom su i teški pušači; oni u pravilu imaju i emfizem, što objašnjava neka preklapanja simptoma.

Ako ste pušač i obolite od akutnog bronhitisa, bit će vam puno teže oporaviti se od njega. Čak samo jedan udisaj cigarete dovoljan je da izazove privremenu oduzetost sićušnih stanica nalik na vlas čiji je zadaća istjerati van nadražujuće tvari i prekomjernu sluz. Ako nastavite pušiti, možda štetite ovim stanicama, poznatim kao cilije, u dovoljnoj mjeri da spriječite njihovo pravilno funkcioniranje, povećavajući tako vjerojatnost dobivanja kroničnog bronhitisa.

Kod nekih teških pušača sluznica ostaje upaljena i cilije konačno posve prestanu funkcionirati. Pluća, začepljena sluzi tada su osjetijiva na virusne i bakterijske infekcije, koje s vremenom iskrivljuju i trajno oštećuju plućne dišne putove.

Akutni bronhitis vrlo je čest medu djecom i odraslim osobama. lako se ovaj poremećaj može često djelotvorno liječiti bez stručne medicinske pomoći, morat ćete otići liječniku radi recepta za antibiotike ukoliko je stvarni uzrok bakterijska plućna infekcija.
Ako bolujete od kroničnog bronhitisa, u opasnosti ste od tegoba srca i krvnih žila kao i ozbiljnijih plućnih bokesti i infekcija, pa bi vaše stanje trebao pratiti liječnik.

Simptomi:

Akutni bronhitis:

  • jak, suh kašalj
  • žuti, bijeli ili zeleni ispljuvak, koji se obično pojavljuje 24 do 48 sati nakon kašlja
  • temperatura, groznica
  • pečenje i stezanje u prsima
  • nešto bolova ispod prsne kosti za dubokog disanja

Kronični bronhitis:

  • ustrajan kašalj koji stvara žuti, bijeli ili zeleni ispljuvak (najmanje tri mjeseca u godini i više od dvije godine za redom)
  • hripanje, malo otežano disanje

Liječenje:

Konvencionalno se liječenje i kod akutnog i kod kroničnog bronhitisa može sastojati od antibiotika i sirupa za kašalj koji dobivate na liječnički recept. U težim slučajevima kroničnog bronhitisa možda će biti nužan dodatni kisik. Alternativnim načinima liječenja općenito se ublažava popratna nelagoda, no ne liječe se infekcije.