Bradavice

Što su bradavice?

Poslije akni, bradavice su najrašireniji dermatološki poremećaj. Od četiri osobe, tri će dobiti bradavice (verruca vulgaris) u nekom razdoblju života. Bradavice su priljepčive i možete ih prenijeti na druge dijelove tijela dodirom ili brijanjem oko zaraženih područja. Djeca i mladež skloniji su izbijanju bradavica jer nemaju potpuno razvijene obrambene mehanizme, iako bradavice možete dobiti bez obzira na godine.

Simptomi:

Obične bradavice su male, tvrde, hrapave izrasline, zaobljena oblika i uzdignute površine. Obično se pojavljuju na šakama i prstima, a mogu biti boje mesa, bijele, ružičaste ili prošarane.

Prstolike bradavice rožnate su izrasline u obliku prsta s bazom (na mjestu rasta) nalik na grašak. lzbijaju na tjemenu ili blizu vlasišta.

Šiljaste bradavice su tanke i izdužene. Obično se pojavljuju na licu i vratu.

Ravne bradavice izbijaju u skupinama i do nekoliko stotina bradavica, obično na licu, vratu, prsima, koljenima, šakama, zglobovima ili podlakticama. Malo su uzdignute iznad razine kože i imaju glatku, ravnu i zaobljenu površinu.

Bradavice koje se pojavljuju oko noktiju su hrapave, nepravilnog oblika i uzdignute iznad površine kože. Pojavijuju se na rubovima noktiju ruku i nogu, a mogu izbiti i ispod nokta i biti vrlo bolne.

Liječenje:

Kako se riješiti bradavica? Gotovo svaki liječnik reći će da je najbolje liječiti bradavice tako da ih uopće ne liječimo. Većina ljudi razvije vlastitu imunološku reakciju na bradavice, tako da se one nakon nekog vremena povuku same od sebe. Jedna petina svih bradavica nestane u roku od šest mjeseci, dvije petine u roku od dvije godine. Međutim, ako ne nestane, ili ako ružno izgleda i izaziva nelagodu, uklanjanje bradavica možete pokušati obaviti sami ili potražite liječničku pomoć.