Bobičasto voće: savršena hrana za zdravlje i liniju

 

Bobičasto voće najčešće upotrebljavamo za pripremu različitih kolača i džemova. Maline, kupine, borovnice, jagode, ribiz, brusnice. Mnoge studije su pokazale da bobičasto voće ima mnoge pozitivne učinke na naše zdravlje, ali to još uvijek ne zna puno ljudi. Te male bobice su bogate hranjivim tvarima i mogu napraviti mnoge pozitivne stvari za naše zdravlje.

Sve te zdravstvene prednosti mogu zahvaliti boji ili pigmentu. Ti pigmenti se svrstavaju u kategoriju zvanu fitokemikalije. Njihove zdravstvene prednosti su:

  • odgađanje procesa preranog starenja u tijelu
  • sprječavanje kardiovaskularnih bolesti
  • obnavljanje tjelesnih stanica
  • detoksikacija i čišćenje tijela

Svježe bobičasto voće nije dostupno cijele godine, ali ga možemo zamrznuti te uživati u njemu i kada im nije sezona.

 

Zbog čega je bobičasto voće toliko zdravo?

Bobičasto voće je poznato po svojim snažnim antioksidativnim djelovanjima. Antioksidansi su tvari koje neutraliziraju djelovanje štetnih slobodnih radikala. Što sve bobičasto voće sadrži?

Antocijanini – prirodni pigmenti koji su jedni od najmoćnijih antioksidansa. Istraživanja pokazuju da antocijanini smanjuju rizik od nastanka određenih vrsta raka, čuvaju zdravlje mokraćnog sustava, korisni su za optimalno funkcioniranje memorije i sprječavanje preranog starenja stanica.

Katehini – imaju antioksidativno djelovanje i mogu smanjiti alergijske reakcije.

Vlakna – vlakna su polisaharidi koji reguliraju razinu šećera u krvi, poboljšavaju probavu, štite srce i krvne žile, pomažu u mršavljenju i daju dulji osjećaj sitosti.

Elagična kiselina – djeluje antikancerogeno, antivirusno i antibakterijski.

Galna kiselina – ima antivirusno i antibakterijsko djelovanje, te je snažan antioksidans.

Kvercetin – flavonoid koji ima jako antikancerogeno djelovanje. Mnoga istraživanja su pokazala da djeluje antivirusno i protuupalno te pomaže kod metaboličkog sindroma i astme.

Rutin – prirodna tvar sa snažnim antioksidativnim i protuupalnim djelovanjem. Potiče vensku cirkulaciju i smanjuje rizik od proširenih vena.

Salicilna kiselina – djeluje kao snažan analgetik. Pomaže kod ateroskleroze, smanjuje upalne procese, čisti pore i smanjuje akne.

Vitamin C – jača imunološki sustav, neutralizira slobodne radikale i sprječava oštećenja uzrokovana slobodnim radikalima u našem tijelu. Također je uključen u proizvodnju hormona sreće, koji se brine za dobro raspoloženje. Potreban je i za elastičnost kože, te zdrave zube i kosti.