Zdravstvene prednosti blitve za koje niste znali

 

Ako niste ljubitelj kelja koji je izuzetno zdrav, možete ga zamijeniti s blitvom koja je puna vitamina i minerala, te je idealna za dijetni jelovnik. Ima vrlo malo kalorija, a obiluje hranjivim tvarima, fitonutrijentima i dijetalnim vlaknima.

Blitva spada u istu porodicu kao špinat i cikla. Može se jesti u kombinaciji s različitim jelima. Najbolje ju je kuhati svega nekoliko minuta kako bi sačuvala svu svoju nutritivnu vrijednost. Tradicionalno se kombinira sa ribom i krumpirom, ali se može koristiti kao prilog, salata ili čak glavno jelo.

 

Nutritivna vrijednost

Blitva sadrži samo 19 kcal na 100 g, od čega je 3.7% ugljikohidrata, 1.8% proteina i 0.2% masti. Od minerala sadrži bakar (0.18 mg), fosfor (45 mg), magnezij (81 mg), željezo (1.8 mg), kalcij (51 mg) i kalij (379 mg). Od vitamina u nešto manjim količinama sadrži vitamin C (30 mg), vitamin B1 (0.04 mg), vitamin B2 (0.09 mg), vitamin B3 (0.4 mg), vitamin B5 (0.17 mcg), folnu kiselinu (8,4 mcg), vitamin E (1.9 mg).

 

Zdravstvene prednosti

Blitva sadrži balastne tvari koje imaju blagotvoran učinak na funkciju crijeva, a time i na probavu. Sadrži siringičnu kiselinu koja pomaže u kontroli šećera u krvi i štiti od toksina. Blitva sadrži hranjive tvari koje su važan izvor različitih antioksidansa koji djeluju protuupalno i pomažu u detoksikaciji. Redovita konzumacija blitve ali i ostalog zelenog lisnatog povrća štiti od osteoporoze, kardiovaskularnih bolesti, visokog krvnog tlaka, pa čak i raka prostate.

Blitva je dobar izvor beta karotena koji se u tijelu pretvara u vitamin A. Ovaj vitamin štiti vid i sudjeluje u zaštiti oksidativnih oštećenja u organizmu koji mogu dovesti do raka. Blitva i ostalo zeleno lisnato povrće sadrži mnogo magnezija. Magnezij pomaže tijelu da učinkovito kontrolira lučenje hormona kortizola, kojeg naše tijelo izlučuje u stresnim situacijama.

Blitva ne utječe dobro samo na zdravlje već i na ljepotu. Sadrži vitamine i minerale koji su vrlo važni za zdravlje kose. Idealna je za mršavljenje jer sadrži mali broj kalorija i masnoća, no to ne znači da nije dovoljno zasitna.

Blitvu izbjegavajte ako često imate probleme s bubrezima, jer sadrži oksalate koji se mogu kristalizirati u urinarnom traktu i tako dovesti do problema s bubrezima.