Astma

Što je astma?

Astma je kronična respiratorna bolest koja, poput bronhitisa i emfizema, izaziva stezanje u prsima i teškoće pri disanju. No u slučaju astme ovi simptomi nisu uvijek prisutni. Javljaju se u naletima, koje aktiviraju različiti “okidači” iz okoliša ili prirode, poput peluda, životinjskih dlaka, duhanskog dima i stresa.

Neke osobe s astmom proživljavaju tek blage i ne prečeste napadaje. Za njih ova bolest predstavlja povremenu neugodnost. Ako imate astmu, liječnik bi vas morao redovito pratiti te biste morali tražiti trenutnu medicinsku intervenciju kod jačeg napadaja. Prepoznavanjem okidača u vašem slučaju možete naučiti smanjivati jačinu i učestalost napadaja astme, a možda ih i u cijelosti izbjegavati.

Astma nije problem s udisanjem, već s izdisanjem. Tijekom napadaja astme grčenje mišića i bronhijalna tkiva koja otiču sužuju sitne dišne putove u plućima, koji se zatim začepe prekomjernom sluzi. Ustajali zrak ostane zarobljen na dnu pluća,prisiljavajuči vas da upotrebljavate gornji dio pluća da biste s mukom hvatali zrak.

Blagi i umjereni napadaji sastoje se od kratkih pojava ostajanja bez daha i dahtanja. U teškim slučajevima dišni putovi u plućima postanu tako uski i začepljeni da je disanje nemoguće. Napadaj može proći brzo ili trajati duže od jednog dana. Ponekad se simptomi vraćaju iznenada i s iznenađujućom jačinom. “Drugi val” napadaja može biti teži i opasniji od početnog napadaja i može potrajati danima ili čak tjednima.

Simptomi:

  • nemir ili nesanica
  • sve jače, no relativno bezbolno, stezanje u prsima
  • blaga do umjerena zadihanost
  • hripanje ili šištanje, zviždukanje pri disanju, koje se može kretati od slabog do posve čujnog
  • kašalj, katkad praćen sluzi

Liječenje:

Nakon dijagnosticiranja astme prvi bi korak morao biti dogovor s liječnikom oko plana liječenja. Kao dio tog plana, liječnik će možda zatražiti da svakodnevno vodite dnevnik bilježeći čimbenike iz okoliša i emocionalne čimbenike koji izazivaju napadaje astme. To će ne samo pomoći liječniku da prati bolest nego će pomoći i vama da prepoznajete i izbjegavate ono što izaziva astmu.

Za medicinsko liječenje astme liječnici općenito propisuju bronhodilatatore, lijekove pomoću kojih se suženi dišni putovi u plućima proširuju. Ovi lijekovi mogu se dobiti u obliku spreja i tableta.

Bronhodilatatori za inhalaciju, koji se proizvode u spreju ili u obliku baždarenog inhalatora, nalikuju adrenalinu (umjetno proizvedena verzija hormona adrenalina koji se stvara u organizmu).