Angina pektoris

Što je angina pektoris?

Angina pektoris je način na koji vam vaše srce govori da ne dobiva dovoljno kisika. Razlog može biti taj da su koronarne arterije -one koje snabdijevaju srce krvlju -začepljene ili zato što se srce previše napreže stoga treba više kisika nego obično. Medicinski izraz angina pectoris doslovce znači “osjećaj gušenja u prsima”. Angina je obično bol gušenja ili stezanja koja počinje u središtu prsnoga koša, duboko iza prsne kosti, a može se širiti i prema drugim dijelovima tijela. Pacijenti su izjavili da se osjećaju kao da im “slon sjedi na prsima”  ili pak kao da im “škripac steže prsa”.

Neke osobe osjećaju bol izazvanu anginom samo na perifernim mjestima poput čeljusti, trbuha ili ruke. Bol se nekada može zamijeniti sa simptomima loše probave jer su osjećaji stegnutosti i pečenja slični.

Angina pektoris se također može krivo protumačiti i kao srča­ni udar; bol je slična ali ne traje tako dugo – obično ne više od pet minuta. Od mnogih oblika angine, stabilna ili klasična angina – koju izaziva tjelesni napor i koja se povlači uz mirovanje i odmor najčešća je. Ako imate sta­bilnu anginu, morali biste biti u stanju predvidjeti kakva vrsta aktivnosti će izazvati napadaj.

Drugi oblik, nestabilna angina, je akutnija bolest; javlja se nepredviđeno, čak i pri mirovanju, a trebalo bi je protumačiti kao znak upozorenja na ozbiljnije srčane nevolje. Rijedak oblik ove bolesti koji se zove prom­jenjiva angina i uključuje spazam koronarnih arte­rija, češće se susreće kod žena.

Simptomi:

  • bol koja pritišće, steže, guši, oštra je ili peče; obično se osjeća u prsima, ali se može javiti i u perifernim dijelovima poput čeijusti ili trbuha. Mjesto i specifični osjeti razlikuju se od osobe do osobe, ali obično su dosljedni od jednog napadaja do drugog.
  • bol koja se javlja s naporom i povlači se s odmaranjem
  • slabost, znojenje, gubitak daha, tjesko­ba, palpitacije, mučnina ili ošamućenost – simptomi koji mogu i ne moraju biti povezani s napadajem angine

Liječenje:

Ako imate anginu pektoris, liječnik će vam bez sumnje spomenuti važnost općenito zdravog načina života koji uključuje praviinu prehranu, tjelovježbu,kontroliranje svoje težine i nepušenje.Uz sve to, većina pacijenata s anginom pektoris uzima i propisani lijek. Postoje tri glavne vrste lijekove za anginu pektoris: nitrati, beta-adrenergički blokatori te blokatori kalcijevih kanala.