Anemija: kako ju prepoznati i liječiti?

 

Kada se razina hemoglobina smanji ili broj crvenih krvnih zrnaca padne ispod normale, slabi opskrba tkiva kisikom. Rezultirajuća anemija može biti blaga manifestirajući se umorom i općenitom slabošću ili teška kada su simptomi letargije izrazitiji i praćeni bljedilom, srčanim palpitacijama, nedostatkom daha, vrtoglavicom, natečenim stopalima i bolovima u nogama.

Manjak željeza najčešći je uzrok anemije, posebice među djevojkama u adolescenciji i ženama tijekom reproduktivnih godina. Mala djeca također su izložena opasnosti jer je prehrana koja se temelji na mlijeku često siromašna željezom. Prehrana s nedovoljno crvenog mesa, peradi, ribe i zelenog povrća može potaknuti anemiju. Jetra je najbogatiji izvor željeza, ali treba je izbjegavati u trudnoći zbog rizika od pretjeranog unosa vitamina A, što može rezultirati urođenim anomalijama djeteta.

Budući da tijelo ne apsorbira željezo s lakoćom, manjak se može javiti čak i kada je prehrana bogata tim mineralom. Apsorpciju željeza može ometati tanin u čaju pa treba izbjegavati čaj uz obroke. Fitinska kiselina, koja se nalazi u pšeničnim mekinjama i smedoj riži, također može otežati apsorpciju željeza. Iako tijelo lakše preuzima željezo iz životinjskih izvora poput mesa i ribe nego iz lisnatog povrća, žitarica, mahunarki i ostalih biljnih namirnica, njegova se apsorpcija može poboljšati ako obroke prati izvor vitamina C kao što je salata od rajčice ili sok od naranče.

 

Tipovi anemije

Anemija se može pojaviti iz mnogih razloga. Loša prehrana ili gubitak krvi (zbog snažnog krvarenja tijekom mjesečnice) može prouzročiti anemiju zbog manjka željeza (sideropenična anemija). Kada se crvena krvna zrnca razgrađuju brže nego što se mogu nadomjestiti, kao kod bolesti srpastih stanica, stanje se opisuje kao hemolitička anemija. Anemija se može javiti i zbog bolesti poput leukemije, kada je onemogućeno stvaranje novih eritrocita, dok je perniciozna anemija uzrokovana nemogućnošću apsorpcije vitamina B12.

U nekim slučajevima razina hemoglobina u organizmu može se dovesti u normalu pažljivom prehranom koja pomaže nakupljanju eritrocita. Međutim, kada se anemija ustali, najdjelotvorniji tretman nude suplementi željeza i vitamini. Perniciozna anemija liječi se injekcijama vitamina B12 koje se daju svaka tri mjeseca.

 

Anemija i vegetarijanci

Anemija kao rezultat nedostatka folata ili vitamina B12 manje je uobičajena od sideropenične anemije. No, vegetarijanci (posebice vegani) izlažu se riziku zbog manjka vitamina B12 koji se ne nalazi u namirnicama biljnoga podrijetla, dok trudnicama i starijim ljudima prijeti manjak folata. Kada se identificira oblik anemije, najučinkovitiji je tretman medicinski praćeno uzimanje dodatnog željeza i folata (obično u tabletama) ili injekcija vitamina B12 u slučaju perniciozne anemije. Dobro uravnotežena prehrana trebala bi pomoći u prevenciji ponavljanja bolesti.

 

Izvori željeza

Najčešći oblik anemije koji pogađa žene uzrokuje nedostatak željeza, što je rezultat slabe prehrane, gubitka krvi ili bolesti. Glavni izvor željeza u prehrani je meso, posebice jetrica. Bezmesni izvori željeza za vegetarijance i vegane su grah, leća, zeleno lisnato povrće, orašasti plodovi, pšenićne klice, sjemenke suncokreta i sezam. Ostali mesni izvori željeza su pileća i svinjska jetrica, pileće srce, škampi i žumanjak. No, nekim ljudima koji pate od anemije često je potrebno  željezo u obliku dodatka prehrani, a ne samo njegovi prehrambeni izvori.

zeljezo-kapsuleŽeljezo kapsule Sanct Bernhard

99.00 Kn

Željezo kapsule Sanct Bernhard (120 kaspula) su dodatak prehrani namijenjen osobama s povećanim potrebama za željezom.

120 kapsula = 1 kapsula dnevno = dovoljno za 4 mjeseca korištenja!

 

.