Alergije

Što su alergije?

Izraz alergija odnosi se na neprirodnu reakciju  obrambenog sustava na tvar koja obično nije škodljiva. Alergije se javljaju u raznim oblicima i raz­likuju se težinom od blago neugodnih do opasnih po život. Procjenjuje se da jedna petina stanovništva zapadne hemisfere pati od alergija. Nitko ne zna zašto se one javljaju kod nekih ljudi, ali se čini da nasljednost igra ulogu u njihovu nastajanju. lako vam se alergije mogu pojavljivati i smirivati cijeloga života, ljudima se rijetko javljaju nove alergije nakon četrdesete godine.

Imunološki sustav štiti organizam od stranih tvari – poznatih kao antigeni – tako da stvara antitijela i druge kemijske tvari kako bi se borili protiv njih. Obrambeni sustav obično zanemaruje dobroćudne tvari, poput hrane, i bori se samo protiv opasnih, poput bakterija.

Alergijska reakcija javlja se kad imunološki sustav ne može razlikovati dobro od lošega te oslobađa vrstu kemijske tvari koja se zove histamin da napadne bezopasnu tvar kao da se radi o prijetnji. Histarnin izaziva mnoge simptome koji se povezuju s alergijama.

Tvari koje mogu izazvati aler­gijske reakcije, a poznate su pod nazivom alergeni, kreću se od peiucla preko alergena životinjskog podrijetla, poput dlaka ili perja kućnih ljubimaca, do penicilina.

Većina alergijskih reakcija nije ozbiljna, ali neke, poput anafilakse, mogu biti smrtonosne .Tek nekolicina alergija može se u cijelosti izliječiti, ali za ublažavanje simptoma na raspola­ganju je č.itav niz različitih konvencionalnih i alter­nativnih načina liječenja. Ako imate tešku alergiju, vrlo je važno da odete k Iiječniku konvencionalne medicine i dobijete trenutačnu medicinsku pomoć za hitne slučajeve.

Simptomi: 

  • Kihanje, hripanje, začepljenost nosa kangestija te kašalj upućuju na astmu ili alergije na neki lijek ili respiratorne alergije.
  • Svrbež očiju, usta i grla simptomi su respiratornih alergija.
  • Bolovi u želucu, učestale probavne tegobe i žgaravica znakovi su osjetljivosti na hranu.
  • Nadražena koža koja svrbi, crveni iii otiče povezana je s alergijama na lijekove, hranu i ubode kukaca.
  • Ukočenost, bolovi i oticanje zglobova mogu ukazivati na alergije na hranu ili lijekove.

Liječenje:

Kožne alergije

Atopički i kontaktni dermatitis mogu se liječiti raznim kortikosteroidima, obično hidro­kortizonom. Kod koprivnjače i angioedema često nisu potrebni lijekovi, ali teži slučajevi mogu zahtije­vati antihistaminike koje C’e vam propisati liječnik, cimetidin, terbutalin ili oraine kortikosteroide.

Respiratorne alergije

Peludna hunjavica se u načelu liječi antihistaminicima koje možete dobiti i bez liječničkog recepta, ali vam liječnik može pro­pisati i druge, jače lijekove poput kromolina – ako su vaši simptomi teški. Isti načini liječenja primje­njuju se i u slučaju drugih respiratornih alergija, ali ako su vam simptomi teški, liječnik vam može pro­pisati kortikosteroide, u spreju za nos ili oralnom obliku ili kod alergijske astme ventolin sprej za inhaliranje koji djeluje momentalno. Imunoterapija ima visoku stopu uspješnosti njome se izliječi 70 do 80 posto Ijudi koji se liječe zbog respiratornih alergija.

Alergije na hranu

Najbolji način liječenja aler­gija na hranu je izbjegavanje. Ako se vaše reakcije na neke vrste hrane svode na iritaciju, a nisu opasne po život, liječnik će vam možda propisati antihista­minike ili kreme radi ublažavanja simptoma.

Alergije na lijekove

Jedini djelotvorni način liječenja alergija na lijekove je izbjegavanje. Osipi na koži povezani s alergijama na lijekove u pravilu se liječe antihistaminicima; katkad se liječe kortiko­steroidima.

Alergije na ubode kukaca

lzbjegavanje je naj­bolji način liječenja, ali imunoterapija može izliječiti alergije na ubode kukaca. Ako ste iznimno alergični i postoji vjerojatnost da ćete pasti u anafilaktički šok, liječnik će vam propisati pribor za hitan slučaj, koji morate uvijek nositi sa sobom.