Afte

Što su afte?

Afte muči velik broj ljudi. Najčešće se javljaju kod adolescenata, čiji imunološki sustav nije još u cijelosti razvijen te u žena neposredno pred početak menstruacije. Zapravo, kod žena je vjerojatnost da će ih dobiti dvaput veća nego kod muškaraca. Ako su vam roditelje mučile afte, vjerojatnost da ćete ih dobiti vi iznosi 90%.  Afte se često javljaju kad ste pod stresom ili iscrpljeni.

Slične ranice mogu se javiti i kao posljedica mehaničkih ozljeda. Te ozljede obično su izazvane grubim zubnim protezama, četkicom za zube ili vrućom hranom.

Simptomi:

  • bolne ranice nalik na kratere, koje se pojavljuju same ili u skupinama u unutrašnjosti usta i obično traju 5 do 10 dana. Ranice su sivkastobijele ili blijedožute s crvenim rubom; mogu se javiti s unutrašnje strane obraza i usnica, na jeziku, na dnu desni ili mekom nepcu.
  • bockanje ili pečenje u usnoj šupljini; ovaj osjet često se javlja 6 do 24 sata prije no što se pojave ranice.

Liječenje:

Afte obično nestanu same od sebe, pa u većini slu­čajeva njihovu prisutnost možete bez ikakva straha zanemariti. Pomoću lijekova koje možete kupiti bez liječničkog recepta možete pospješiti proces zacje­Iiivanja. Neki alternativni načini liječenja umanjuju stres i djeluju umirujuće na upaljeno područje. Ako je ranica iznimno bolna ili ne prolazi, otiđite liječ­niku.