8 razloga za vožnju biciklom

 

Proljetni dani su stvoreni za vožnju biciklom. Osim što je zabavna aktivnost zbog koje ćete se osjećati sretno, pomaže sagorjeti kalorije te je izvrsna kardio vježba za vaše tijelo. Donosimo vam 8 razloga zbog kojih ćete još više zavoljeti vožnju biciklom.

 

1. Sagorijeva kalorije i oblikuje noge

Vožnja biciklom je sjajan način da potrošite kalorije bez puno potrebne snage. Puno stvari utječe na broj kalorija koje ćete potrošiti za vrijeme vožnje kao što su: vaša težina, brzina pedaliranja i vrijeme vožnje. Za jedan sat opuštene vožnje, osoba koja ima 55 kg, sagorjeti će 220 kalorija. U isto vrijeme, oblikuju se noge i bokovi, a sa pravilnim položajem sjedenja, aktiviraju se i trbušni mišići. Biciklizam također jača leđa, a podignete li stražnjicu sa sjedala i u isto vrijeme pedalirate, oblikovati ćete svoje bokove i stražnjicu.

 

2. Oslobađa od stresa

Svakodnevni problemi mogu biti iscrpljujući i povećati razinu stresa. Takve stvari imaju veliki utjecaj na vaš um i tijelo. Učinite si uslugu i krenite na vožnju biciklom jer ona ima terapeutske učinke. Budući da ste vani, na svježem zraku, odmah ćete se osjećati bolje. Uživajte u vožnji jer ćete se na taj način osloboditi negativnih misli.

 

3. Kontrolira apetit

Istraživanje sa Sveučilišta u Surreyu pokazuje da biciklizam može pomoći u kontroliranju unosa hrane. Ova vrsta fizičke aktivnosti će smanjiti dnevnu potrebu za jelom. Ljudi koji su bili uključeni u ovo istraživanje imali su istu količinu hrane za doručak, a bili su podijeljeni u dvije skupine. Prva skupina je nakon jela imala odmor, a druga skupina je otišla na vožnju biciklom. Potvrđeno je da je skupina koja je bila 60 minuta u vožnji bicikla, imala manju potrebu za jelom zbog toga što se na taj način aktiviraju hormoni koji smanjuju osjećaj gladi.

 

4. Povećava energiju i čini vas sretnijima

30 minutna vožnja biciklom je sve što vam je potrebno da bi povećali razinu energije, bez korištenja drugih stimulansa, poput kave. Varate se ako mislite da će vas fizičke aktivnosti iscrpiti. Tjelesna aktivnost će vam dati više energije za obavljanje svakodnevnih zadataka. Biciklizam, kao i bilo koja druga fizička aktivnost, učinit će vas sretnijima i ispuniti energijom jer se na taj način oslobađaju hormoni sreće, serotonin i dopamin.

 

5. Održava srce zdravim

Dokazano je da biciklizam smanjuje rizik od dobivanja kardiovaskularnih bolesti. Ova zabavna, fizička aktivnost će vam pomoći i u smanjenju rizika od dobivanja dijabetesa tipa 2. Ona također stabilizira krvni tlak i smanjuje šanse za dobivanje srčanog udara te je dobra za vaše srce, pluća i krvne žile.

 

6. Štiti gležnjeve i zglobove

Vožnja biciklom uzrokuje manje trenje na vaše zglobove od trčanja ili aerobika. Šanse za dobivanje ozljede su minimalne jer nema opterećenja na zglobove, koljena i leđa. Ako imate bilo kakvih problema s koljenima, bez ikakvih sumnji možete prakticirati laganu vožnju biciklom.

 

7. Poboljšava san i koncentraciju

Biciklizam će vam dati potrebnu energiju preko dana i dobar san tijekom noći. Kvaliteta sna važna je za vaš um i tijelo te vam pomaže da izgledate svježe. Stručnjaci savjetuju da se vožnja biciklom mora odraditi najmanje 4 sata prije spavanja. Vožnja biciklom je također dobra za koncentraciju. Ona poboljšava cirkulaciju krvi, a cirkulacija poboljšava rad mozga.

 

8. Odlična je društvena aktivnost

Jedna od dobrih stvari vožnje biciklom je to da ju možete provoditi sami, ali i u dobrom društvu. Biciklizam je odlična društvena aktivnost koja će vam pomoći da provedete kvalitetno vrijeme s prijateljima i obitelji. Najbolja stvar u svemu tome je, da je besplatno! Ne morate potrošiti puno novaca da se zabavite i provedete vrijeme s najdražima.