7 pitanja koja si morate postaviti prije odlaska na dijetu

 

Danas postoje različite vrste dijeta. Brza dijeta, Dash dijeta, Hayeva, limun dijeta, Montignac i Mjesečeva dijeta samo su neke od njih. Svaka ima svoja pravila, jelovnik i vrijeme trajanja. Beskrajan je popis dijeta za mršavljenje, no nažalost nisu sve dobre za zdravlje. Mnoge dijete imaju vrlo negativan utjecaj na krvnu sliku i funkciju određenih organa. Dok ekspresno mršavite, ne razmišljate o tome što takav način prehrane radi vašem tijelu. Neke su dijete i vrlo skupe, a neke zahtijevaju puno vremena za pripremu jela što nikako ne odgovara ljudima koji imaju užurban tempo života.

Zbog svega toga je vrlo važno izabrati dijetu koja će odgovarati vama i vašim životnim navikama. Svaka dijeta zahtijeva trud u disciplini i pripremi jela, stoga je potrebno dobro proučiti kakav način prehrane je najbolji za svakog pojedinca kako ne bi narušio zdravlje.

Kako znati je li dijeta koju ste odabrali dobra za vaše zdravlje? Prije no što počnete, odgovorite na ovih 7 jednostavnih pitanja. Ako na sva pitanja odgovorite sa „DA“ znači da je dijeta dovoljno zdrava i pristupačna.

 

1. Dozvoljava li razumni broj dnevnog unosa kalorija – minimum od 1200 kcal dnevno?

2. Osigurava li dijeta dovoljno proteina, barem 0.83 g po kilogramu tjelesne težine?

3. Osigurava li dovoljno masti, odnosno 20-35% od ukupnih dnevnih kalorija?

4. Osigurava li dijeta dovoljno ugljikohidrata (50-100 g)? Dovoljan unos ugljikohidrata će poštediti bjelančevine i masti od razgradnje i upotrebe u energetske svrhe.

5. Sadrži li dovoljno namirnica koje opskrbljuju tijelo vitaminima i mineralima?

6. Sadrži li namirnice iz svih skupina hrane (proteini, ugljikohidrati, masti)?

7. Jesu li namirnice uključene u dijetu dostupne u trgovinama po cijeni koju si možete priuštiti?