Top 7 namirnica za čišćenje jetre

 

Jetra je čudesan organ jer se može regenerirati čak i onda kada je oštećena za više od 50%. Ona svakodnevno obavlja mnogo važnih funkcija koje nas održavaju na životu. Između ostalog, odgovorna je za preradu hrane i masnoća, te eliminaciju toksina i drugih štetnih tvari koje unosimo u organizam. Sve tvari koje unesemo u organizam prolaze kroz jetru gdje se razvrstavaju na toksine i ostale molekule. Jetra pretvara toksine u molekule koje se mogu eliminirati iz organizma putem bubrega i crijeva. Ako jetra postane preopterećena toksinima, zdravlje čitavog organizma postaje ugroženo. Zbog toga je jetra organ kojem treba posvetiti veliku pažnju kako njena funkcija i zdravlje ne bi bili narušeni.

Danas smo izloženi različitim štetnim tvarima iz hrane, vode, zraka i lijekova koje prolaze kroz jetru i ostavljaju posljedice, a hedonističkim načinom života-pušenjem, konzumiranjem alkohola, prejedanjem, nezdravom prehranom, prekomjernom upotrebom industrijskih namirnica, kave i gaziranih sokova dodatno uništavamo ovaj za život važan organ. Ukoliko niste spremni odreći se nekih navika i zadovoljstva koji ne idu u prilog zdravlju vaše jetre, za početak barem pokušajte uvrstiti u svakodnevnu prehranu namirnice koje potpomažu čišćenje jetre i regeneraciju.

 

Zeleno lisnato povrće

Špinat, kelj, rikula, blitva, zelena salata i drugo zeleno lisnato povrće puno je klorofila, enzima, vitamina i nutrijenata, što znači da blagotvorno djeluje na cjelokupan organizam ali je dokazano i da pomaže u regulaciji sastava masnih kiselina u jetri.

 

Orasi

Orasi sadrže velike količine aminokiseline l-arginina, glutationa i omega-3 masnih kiselina zbog čega su pogodni za detoksikaciju jetre, naročito za čišćenje od amonijaka. Orasi također pomažu u oksigenaciji krvi. U narodnoj medicini se jedan od najboljih preparata za čišćenje jetre radi od zelene ljuske oraha.

 

Artičoka

Artičoka je povrće koje spada u porodicu glavočika, kao i čičak i sikavica, biljke koje su također korisne za zdravlje jetre. Sve tri navedene biljke sadrže obilje silimarina i inulina, tvari koje su izuzetno korisne za zdravlje jetre. U slučaju upale jetre preporučuje se ekstrakt sikavice. Artičoka sadrži cinarin koji je odličan za osobe koje imaju masnu jetru. Cinarin i kafeinska kiselina iz artičoke imaju izuzetno jak hepatoprotektivni učinak. Inulin koji je u velikoj količini prisutan u artičoki, pomaže u regulaciji probave i redovnog pražnjenja crijeva, što je također značajno za pravilnu funkciju jetre jer je dugo zadržavanje stolice u crijevima veliko opterećenje i potencijalna opasnost za jetru. Inulin je ujedno i hrana za „dobre“ bakterije u debelom crijevu koje se bore protiv „loših“ i na taj način samnjuju količinu toksina koji dospjevaju u jetru.

 

Mahunarke

Namirnice poput graška, soje i graha bogate su aminokiselinom argininom koja pomaže u procesu detoksikacije amonijaka, toksičnog nusprodukta koji nastaje prilikom razgradnje proteina. Upravo je jetra mjesto na kojem se odvija proces detoksikacije amonijaka.

 

Češnjak

Uz dobro poznata antibakterijska i antivirusna svojstva, aktivne tvari iz češnjaka djeluju na smanjenje razine lošeg kolesterola. Češnjak sadrži sumporne spojeve koji pomažu u detoksikaciji štetnih metala poput žive, a upravo je taj efekat indirektno zaslužan za povoljno djelovanje na jetru.

 

Grejp

Grejp je bogat vitaminom C i antioksidansima, te naringeninom koji potiče jetru na razgradnju masti. Grejp sadrži sastojke koji povećavaju proizvodnju jetrenih enzima za detoksikaciju. Svježe iscijeđeni sok od grejpa je odličan za aktiviranje enzima jetre koji tijelo oslobađaju od toksina, ali i kancerogenih spojeva.

 

Đumbir

Istraživanja su pokazala da đumbir može pomoći u regeneraciji jetre. Također pomaže u liječenju masne jetre tako što smanjuje otpornost na inzulin i može spriječiti upalu.