Masaža smanjuje stres i potiče metabolizam

 

Masaža se za liječenje i opuštanje koristi već tisućama godina. Kinezi, Indijci, Grci i Rimljani su svakodnevno prakticirali masažu kao glavnu komponentu u svojem liječenju. Čak su i rimski gladijatori dobivali snažnu masažu neposredno prije borbe kako bi se ispravno zagrijali i pripremili. Više manje svaki dio tijela može imati koristi od pravilne masaže. S tako dugom poviješću, masažne tehnike danas mogu varirati i dolaze u mnogo različitih oblika, primjerice tajlandska masaža ili švedska masaža. Može biti u rasponu od vrlo snažne do nježne, ovisno o potrebama čovjeka. Masaža ima mnoge zdravstvene prednosti i pozitivno utječe na raspoloženje.

 

1. Opušta tijelo

Dobra masaža je izvrstan način da se opuste mišići, ukočeni zglobovi i bolne tetive. Ne samo da pomaže olakšati ukočenost zagrijavanjem i opuštanjem tijela, već i potiče protok krvi, što donosi dodatni kisik i hranjive tvari u one dijelove tijela koji ih najviše trebaju.

 

2. Smanjuje stres

Nema ništa više relaksirajuće nego blaga i umirujuća masaža. Što ste više opušteniji, manje se hormona stresa oslobađa u tijelu. Svakodnevna masaža smanjuje stres koji može biti uzrokovan različitim životnim problemima. Toliko je učinkovita da čak može smanjiti napetost uzrokovanu stresom i bolove za vrijeme menstruacije.

 

3. Daje koži bolji izgled

Tokom masaže, žlijezde znojnice postaju aktivnije, te povećavaju detoksikacijski učinak. Masaža stimulira protok krvi te poboljšava cirkulaciju čime koža postaje mekša i podatna. Masaža također uklanja gornji mrtvi sloj kože što dodatno obnavlja kožu i daje joj zdravi sjaj.

 

4. Pospješuje probavu

Glavna prednost masaže na probavni sustav je način na koji se potiče kretanje hrane kroz probavni trakt. Masaža može biti korisna i u oslobađanju od nadutosti, zatvora, pa čak i sindroma iritabilnog crijeva (IBS). Možete i naučiti samomasažu, kako bi mogli dobiti trenutno olakšanje u bilo kojem trenutku. Kada se izvodi pravilno, samomasaža je jednostavna i nevjerojatno učinkovita.

 

5. Pomaže u detoksifikaciji tijela

Limfni sustav je odgovoran za pomaganje tijelu u bori protiv infekcija i bolesti, održavanju ravnoteže tekućine u organizmu te prijenosu masnoće. Masaža je odličan način za ubrzavanje protoka limfe za bolju detoksifikaciju tijela i sprječavanje zadržavanja tekućine. Ona također daje poticaj imunološkom i živčanom sustavu.

 

6. Olakšava bolove

Istraživanja su pokazala da masaža može ublažiti bolove od sportskih ozljeda, artritisa i bolova u leđima te da smanjuje potrebu za analgeticima. Pozitivno djeluje i na smanjenje upale mišića koja se javlja nakon treninga jer im pruža olakšanje. Masaža može također pomoći i kod glavobolja i smanjiti učestalost migrena.