5 razloga zbog kojih vaša koža izgleda starije

 

Mnogo puta se pogledamo u ogledalo i mislimo da izgledamo puno starije za svoje godine. Starenje kože je nešto što je sasvim prirodno i što ne možemo izbjeći. No, ako mislite da vaša koža stari brže nego što bi trebala, uzroci mogu biti različiti. Sve od stresa pa do onoga što jedete može utjecati na izgled i zdravlje kože, stoga je važno prepoznati uzrok i zaustaviti loše navike.

 

Stres

Stres je ozbiljan problem u današnje vrijeme koji ima mnoge negativne posljedice za zdravlje. No, nažalost stres je prirodni dio života koji negativno djeluje čak i na kožu. Kada smo pod stresom, tijelo koristi različite nutrijente, uključujući magnezij i vitamin C za stvaranje hormona stresa poput kortizola i adrenalina. No, vitamin C i magnezij su vrlo važni za sintezu kolagena.

Ako ste pod stresom, preporučuje se uzimanje 1.000 – 2.000 mg vitamina C i 400 mg magnezija dnevno, te vitamina B kompleksa.

 

Loš san

Loš san i njegov nedostatak može poremetiti oporavak tijela i proces pomlađivanja kože. Osim toga, loš san povećava proizvodnju grelina – hormona gladi koji povećava želju za ugljikohidratima i uzrokuje veću glad nakon spavanja.

Ako se borite sa nedostatkom sna, postoje mnoga rješenja za ovaj problem. Smanjite unos kofeina, pijte umirujuće biljne čajeve, uzimajte više magnezija, smanjite unos alkohola i redovito vježbajte. U borbi protiv lošeg sna mogu pomoći yoga položaji koji će vam omogućiti da se opustite i bolje spavate. Koji su to položaji saznajte OVDJE.

 

Hormoni

Žene često za vrijeme PMS-a ili menopauze jedu rafinirane ugljikohidrate i šećere kako bi podigle loše raspoloženje. Rafinirani šećeri i škrob iz slastica, keksa, kolača i peciva su trenutni izvor energije jer odmah odlaze u krvotok i brzo djeluju. Razine šećera u krvi naglo padaju pola sata poslije jela, što rezultira osjećajem umora. Osim toga, ova vrsta hrane uzrokuje upale u tijelu i pokreće proizvodnju enzima koji razgrađuju kolagen i elastin što dovodi do stvaranja bora.

Ukoliko želite vratiti hormonalnu ravnotežu tijelu, potrebno je smanjiti unos rafiniranih ugljikohidrata i šećera u organizam. Povećajte unos svježeg voća i povrća, te jedite sezonske namirnice. Kada osjetite potrebu za slatkišima, umjesto toga uzmite jednu voćku koja će također zadovoljiti potrebu za slatkim.

 

Alkohol

Alkohol dehidrira tijelo i iscrpljuje zalihe vitamina B i magnezija, koji su potrebni za lijepu i zdravu kožu. Prekomjerna konzumacija alkohola isušuje kožu, ubrzava proces starenja i pojavu bora.

 

Sunce

Da biste trebali koristiti kreme za sunčanje kada se izlažete suncu, vjerojatno već znate. Odgovarajuća i kvalitetna zaštita smanjuje rizik od raka kože, smanjuje nastanak bora, pojavu tamnih mrlja i drugih znakova preranog starenja kože. Preparati sa odgovarajućim faktorom štite kožu od UVA i UVB zraka.