5-dnevni plan prehrane za detoksikaciju

 

Većina ljudi ima osjećaj umora i slabosti nakon blagdana, te se bori sa nadutosti i viškom kilograma. Osim toga, mogu se javiti i glavobolje te neredovita probava. To su simptomi koji ukazuju da je vaše tijelo puno toksina i drugih štetnih tvari te da mu je potrebno „čišćenje“ tj. detoksikacija.

Kako bi se organizam „očistio“ i „probudio“ potrebno je promijeniti prehranu, odnosno izbaciti određene namirnice i uvesti one bogate vitaminima, nutrijentima i antioksidansima. Ono što treba izbaciti je: brza hrana, zaslađeni i gazirani sokovi, slatkiši, gotova jela, masna hrana, kava i alkohol.

Voda je prirodni čistač organizma, stoga je važno dovoljno je unositi tokom dana. Za uspostavljanje ravnoteže u probavi, potrebna je postupna hidratacija tj. ispijanje vode svakih 60 minuta. Uz vodu, preporučuje se piti zeleni čaj umjesto kave.

U nastavku vam donosimo 5-dnevni plan prehrane za detoksikaciju pomoću kojeg ćete “očistiti” tijelo od štetnih tvari i osjećati se bolje nakon blagdanskog prejedanja.

 

PRVI DAN:

DORUČAK:

  • 1 šalica zobenih pahuljica + žlica lanenih sjemenki
  • 200 ml jogurta
  • ½ šalice bobičastog voća
  • 250 ml vode ili zelenog čaja

RUČAK:

  • 250 g oslića na žaru
  • blitva s krumpirom i malo maslinovog ulja
  • 2 šalice zelene salate začinjene limunovim sokom
  • 250 ml vode

MEĐUOBROK:

  • jabuka
  • 180 ml običnog jogurta
  • ¼ šalice sjemenki bundeve
  • 250 ml vode

VEČERA:

  • 150 g tune na žaru
  • ½ šalice kuhanog povrća (brokula ili cvjetača)
  • 2 šalice zelene salate začinjene s limunovim sokom
  • 250 ml vode

 

DRUGI DAN:

DORUČAK:

  • 1 šalica zobene kaše sa jabukom, cimetom i 5 badema
  • 250 ml zelenog čaja

RUČAK:

  • 200 g pilećih prsa na grill tavi
  • kuhano povrće
  • 1 šalica kupus salate
  • 250 ml vode

MEĐUOBROK:

  • 2 naranče

VEČERA:

  • 250 g posnog sira sa sitno nasjeckanim lukom i mljevenom crvenom paprikom
  • 1 kriška raženog kruha
  • svježe cijeđeni sok od naranče

 

TREĆI DAN:

DORUČAK:

  • shake od 2 žlice zobenih pahuljica, 1 žlice lanenih sjemenki, 1 šalice bobičastog voća i 2,5 dl mlijeka

RUČAK:

  • Varivo od mahuna, krumpira i mrkve (zaprška od raženog brašna)
  • 1 kriška raženog kruha
  • 250 ml zelenog čaja

MEĐUOBROK:

  • Voćna salata od 1 naranče, 1 jabuke i 1 kivija

VEČERA:

  • Juha od piletine, brokule, cvjetače, mrkve i peršina

 

ČETVRTI DAN:

DORUČAK:

  • 1 kriška raženog kruha
  • 1 kefir + 1 žlica lanenih sjemenki
  • 250 ml vode

RUČAK:

  • 200 g pilećih prsa na grill tavi
  • špinat na mlijeku
  • 1 kriška raženog kruha
  • 250 ml zelenog čaja

MEĐUOBROK:

  • domaći kompot od 3 jabuke

VEČERA:

  • krem juha od brokule sa jogurtom i češnjakom

 

PETI DAN:

DORUČAK:

  • prosena kaša s voćem
  • 250 ml vode

RUČAK:

  • 250 g oslića na žaru
  • brokula kuhana na pari
  • matovilac salata
  • 250 ml zelenog čaja

MEĐUOBROK:

  • 1 kruška
  • 1 jabuka

VEČERA:

  • 250g posnog sira
  • 1 kriška raženog kruha
  • Svježe cijeđeni sok od naranče