Većina ljudi ima osjećaj umora i slabosti nakon blagdana, te se bori sa nadutosti i viškom kilograma. Osim toga, mogu se javiti i glavobolje te neredovita probava. To su simptomi koji ukazuju da je vaše tijelo puno toksina i drugih štetnih tvari te da mu je potrebno „čišćenje“ tj. detoksikacija.
Kako bi se organizam „očistio“ i „probudio“ potrebno je promijeniti prehranu, odnosno izbaciti određene namirnice i uvesti one bogate vitaminima, nutrijentima i antioksidansima. Ono što treba izbaciti je: brza hrana, zaslađeni i gazirani sokovi, slatkiši, gotova jela, masna hrana, kava i alkohol.
Voda je prirodni čistač organizma, stoga je važno dovoljno je unositi tokom dana. Za uspostavljanje ravnoteže u probavi, potrebna je postupna hidratacija tj. ispijanje vode svakih 60 minuta. Uz vodu, preporučuje se piti zeleni čaj umjesto kave.
U nastavku vam donosimo 5-dnevni plan prehrane za detoksikaciju pomoću kojeg ćete “očistiti” tijelo od štetnih tvari i osjećati se bolje nakon blagdanskog prejedanja.
PRVI DAN:
DORUČAK:
- 1 šalica zobenih pahuljica + žlica lanenih sjemenki
- 200 ml jogurta
- ½ šalice bobičastog voća
- 250 ml vode ili zelenog čaja
RUČAK:
- 250 g oslića na žaru
- blitva s krumpirom i malo maslinovog ulja
- 2 šalice zelene salate začinjene limunovim sokom
- 250 ml vode
MEĐUOBROK:
- jabuka
- 180 ml običnog jogurta
- ¼ šalice sjemenki bundeve
- 250 ml vode
VEČERA:
- 150 g tune na žaru
- ½ šalice kuhanog povrća (brokula ili cvjetača)
- 2 šalice zelene salate začinjene s limunovim sokom
- 250 ml vode
DRUGI DAN:
DORUČAK:
- 1 šalica zobene kaše sa jabukom, cimetom i 5 badema
- 250 ml zelenog čaja
RUČAK:
- 200 g pilećih prsa na grill tavi
- kuhano povrće
- 1 šalica kupus salate
- 250 ml vode
MEĐUOBROK:
- 2 naranče
VEČERA:
- 250 g posnog sira sa sitno nasjeckanim lukom i mljevenom crvenom paprikom
- 1 kriška raženog kruha
- svježe cijeđeni sok od naranče
TREĆI DAN:
DORUČAK:
- shake od 2 žlice zobenih pahuljica, 1 žlice lanenih sjemenki, 1 šalice bobičastog voća i 2,5 dl mlijeka
RUČAK:
- Varivo od mahuna, krumpira i mrkve (zaprška od raženog brašna)
- 1 kriška raženog kruha
- 250 ml zelenog čaja
MEĐUOBROK:
- Voćna salata od 1 naranče, 1 jabuke i 1 kivija
VEČERA:
- Juha od piletine, brokule, cvjetače, mrkve i peršina
ČETVRTI DAN:
DORUČAK:
- 1 kriška raženog kruha
- 1 kefir + 1 žlica lanenih sjemenki
- 250 ml vode
RUČAK:
- 200 g pilećih prsa na grill tavi
- špinat na mlijeku
- 1 kriška raženog kruha
- 250 ml zelenog čaja
MEĐUOBROK:
- domaći kompot od 3 jabuke
VEČERA:
- krem juha od brokule sa jogurtom i češnjakom
PETI DAN:
DORUČAK:
- prosena kaša s voćem
- 250 ml vode
RUČAK:
- 250 g oslića na žaru
- brokula kuhana na pari
- matovilac salata
- 250 ml zelenog čaja
MEĐUOBROK:
- 1 kruška
- 1 jabuka
VEČERA:
- 250g posnog sira
- 1 kriška raženog kruha
- Svježe cijeđeni sok od naranče