4 zdrave grickalice za uživanje bez grižnje savjesti

 

Tko kaže da ne postoje grickalice koje su dovoljno zdrave i ukusne? Kada netko spomene čips, prvo što nam padne na pamet je čips od krumpira iz trgovina koji je pun masnoća i štetnih tvari. Umjesto toga, predlažemo vam nešto puno zdravije – slane i slatke zdrave grickalice koje možete jesti bez grižnje savjesti!

 

Slatki čips od krumpira

Sastojci:

  • 1 slatki krumpir (batat)
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1/2 žličice curry praha
  • sol

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 220°C i ogulite krumpir

2. Narežite ga na što tanje ploške

3. U velikoj zdjeli pomiješajte krumpir, maslinovo ulje i sol

4. Na lim obložen papirom za pečenje rasporedite ploške krumpira

5. Pecite 15 minuta, pa okrenite krumpir i pecite još 15 minuta

6. Pospijte čips sa curryem ili vašim omiljenim začinima

7. Pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi

Napomena:

Ako su rubovi hrskavi nakon 30 min, izvadite krumpir iz pećnice. Ako nisu, pecite još dodatne 2-3 min ili dok krumpir lagano ne porumeni i postane hrskav na rubovima.

Krumpir će se tokom pečenja smanjiti, no bez obzira na to okus je odličan. Čips će biti sve hrskaviji kako se bude hladio. Čuvajte ga u zatvorenoj posudi do 3 dana.

 

Slane grickalice od slanutka

Sastojci:

  • 250 g suhoh slanutka
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1/2 žličice morske soli
  • 1 žličica kajenskog papra
  • začini po želji (kumin, chili, curry)

Priprema:

1. Slanutak namačite preko noći u mlakoj vodi

2. Kuhajte ga dok ne omekša

3. Pećnicu zagrijte na 200°C

4. Dobro ocijedite i osušite slanutak

5. Premjestite ga u zdjelu i dodajte maslinovo ulje, sol i ostale začine po želji

6. Rasporedite slanutak na pleh sa papirom za pečenje u jednom sloju

7.  Pecite oko 30 minuta ili dok ne dobiju zlatnu boju i postanu hrskavi

 

Čips od jabuke

Sastojci:

  • jabuke
  • med
  • cimet
  • limun

Priprema:

1. Jabuke operite i izvadite im sredinu

2. Narežite ih što tanje i približno jednako

3. Pomiješajte med, cimet i limun, pa svaku plošku umočite u mješavinu

4. Poslažite na pleh sa papirom za pečenje i pecite u pećnici na 100°C oko 1 sat

5. Kada postane hrskavo, izvadite i pustite da se ohladi

 

Čips od kelja

Sastojci:

  • 1/2 glavice kelja
  • himalajska sol
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 žlice limunovog soka
  • papar

Priprema:

1. Listove kelja odvojite i dobro operite

2.Posložite ih na krpu i ostavite da se u potpunosti osuše

3. Narežite listove kelja na manje dijelove

4. Pomiješajte limunov sok, maslinovo ulje i papar pa prelijte po listićima kelja

5. Rasporedite listove na pladanj obložen papirom za pečenje

6. Stavite u pećnicu zagrijanu na 175˚C i pecite oko 10 minuta

7. Na kraju posolite, ohladite i poslužite