4 razloga zbog kojih je lubenica savršeno ljetno voće

 

Lubenica je mnogima omiljeno ljetno voće jer najbolje gasi žeđ u vrućim ljetnim danima. Iako govorimo da je lubenica voće, ona je zapravo povrće koje ima mnogo zdravstvenih prednosti. Sadrži antioksidanse koji štite tijelo od slobodnih radikala. Povećava stvaranje urina čime pomaže u izbacivanju toksina iz organizma. Dobra je za zdravlje srca, te pomaže u regulaciji krvnog tlaka zbog velike količine minerala kalija i magnezija. Bogata je i antioksidansom likopenom kojeg ima više čak i od rajčice.

 

Odlična je za mršavljenje

Lubenica je savršeno ljetno voće za one koji se hrane zdravo i žele smanjiti kilograme. Zbog velike količine vode koju sadrži (92%), lubenica može zasititi i smanjiti želju za slatkim. Upravo je zbog toga odličan međuoborok sa vrlo malo kalorija. 100 g lubenice sadrži samo 30 kcal.

 

Hidratizira tijelo

Ljeti je hidratacija organizma vrlo važna. Putem mokraće, znojenja i disanja tijelo izlučuje oko 2 l vode dnevno, a uz sportske aktivnosti i stres još i više. Zbog visokih temperatura se znojimo više nego obično, pa je stoga potrebno nadoknaditi tijelu izgubljenu vodu u obliku vode i hrane. S obzirom da 92% lubenice čini voda, ovo ljetno voće je idealno za hidrataciju i osvježenje.

 

Ubrzava proces oporavka mišića

Lubenica sadrži aminokiselinu L-citrulin koja smanjuje vrijeme koje je potrebno za oporavak mišića nakon treninga. Ova aminokiselina ubrzava proces uklanjanja viška mliječne kiseline u mišićima koja je „krivac“ za zatezanje mišića nakon napornih vježbi. U 120 grama lubenice nalazi se 150 mg citrulina.

 

Bogata je vitaminima i mineralima

Ovo slatko ljetno voće je bogato vitaminima i mineralima. Na 100 g sadrži 8.1 mg vitamina C, 569 IU vitamina A, 7 mg kalcija, 10 mg magnezija, 11 mg fosfora i 112 mg kalija.