10 prednosti limuna za zdravlje i ljepotu

 

Limun ima veliku ljekovitu moć, a pomaže i u ljepoti. Za vrijeme prehlade ga redovito koristimo, ali on se može koristiti i u drugim situacijama. Donosimo vam 10 prednosti limuna za zdravlje i ljepotu.

 

1. Čuva srce zdravim

Pored ostalog voća i povrća koji sadrže antioksidanse, limun je odličan izvor vitamina C, koji sprječava stvaranje slobodnih radikala u tijelu. Niska razina antioksidansa, a posebno vitamina C je povezana s povećanim rizikom od moždanog i srčanog udara. Limun također smanjuje visoki krvni tlak i povećava razinu HDL kolesterola.

 

2. Dobar je za bubrege

Limunska kiselina u limunu pomaže spriječiti nastanak bubrežnih kamenaca. Svako jutro popijte čašu tople vode sa sokom od limuna. Osim toga, limun potiče peristaltiku i pomaže spriječiti zatvor.

 

3. Smanjuje jutarnje mučnine

Trudnice si mogu olakšati jutarnje mučnine tako da piju vodu ili čaj s limunom. Oštar okus i miris limuna, uklanja mučninu i smiruje želudac.

 

4. Pomaže u borbi protiv prehlade

Limun je jedna od glavnih namirnica kada smo prehlađeni. Nikad ne podcjenjujte ljekovitu moć vrućeg napitka s limunom za vrijeme prehlade, gripe i neugodnog kašlja. Limun pomaže smiriti nadraženo tkivo i smanjiti histamin; kemikaliju koja uzrokuje upalu i curenje nosa.

 

5. Olakšava disanje

Ako patite od sinusitisa, limun može biti rješenje za vas. Pomiješajte sok od pola limuna i prstohvat soli sa šalicom mlake vode. Nagnite glavu i ulijte malo tekućine u nosnice. To će lijepo očistiti vaše sinuse.

 

6. Sprječava suha usta

Nedostatak sline je neugodna nuspojava nekih lijekova, ali je također povezana i sa starenjem. Kako bi se potaknuo protok sline, dodajte malo soka od limuna u vodu.

 

7. Služi kao dezodorans

Limunov sok je također učinkovit kao dezodorans, jer ubija bakterije koje uzrokuju neugodan miris.

 

8. Smanjuje hiperpigmentacije

Hiperpigmentacije su mrlje na koži koje nastaju zbog nepravilnog nakupljanja pigmenta. Hormonalni poremećaji, geni, trudnoća, bolesti jetre, menopauza i sunce su glavni krivci za takve promjene na koži. Limunska kiselina sadrži prirodne sastojke koji posvjetljuju kožu. Pomiješajte 1 žlicu soka od limuna sa žlicom jogurta i meda. Nanesite na kožu i ostavite da djeluje oko 20 minuta.

 

9. Smanjuje akne i ožiljke od akni

Limun skriva antibakterijsku moć, jer ima nisku pH vrijednost. Mnogi stručnjaci savjetuju korištenje limuna za poboljšanje stanja kože koja je sklona aknama. Limun također pomaže kod ožiljaka nakon akni. Za najbolje rezultate, koristite nerazrijeđeni soka od limuna.

 

10. Pomaže u borbi protiv masne kose

Masna kosa može biti uzrokovana pojačanim radom žlijezda lojnica, što može biti posljedica loše prehrane ili bolesti. Limunov sok pomaže kontrolirati masnoću kose. Pomiješajte sok od 1 limuna u šalicu vode i nanesite na mokru kosu. Ostavite da djeluje nekoliko minuta i isperite.